Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Laatste polderboerderij

05 mei 2021 Siebrand Krul

Aan het Toepad in Rotterdam-Kralingen staat de Voorhoeve van Muyden, een vervallen boerderij van 114 jaar oud. De eigenaar van de grond, het Ministerie van Defensie, wil de boerderij slopen. Maar omwonenden zijn fel tegen. De boerderij maakt deel uit van een voormalig buurtschap en is daarom interessant erfgoed, zeggen ze.

Gerard Jan van Leer is één van dit bewoners: ‘De boerderij is een van de laatste restanten van een groot landgoed. Daarnaast ligt het tegenover de Joodse begraafplaats en vormt het samen daarmee nog een laatste stukje gebied zoals het vroeger was. Het is heel erg belangrijk om zo’n stukje authentiek Rotterdam te behouden.’

Foto Rijnmond

Historische buurtschap
De boerderij was onderdeel van buurtschap Kralingeroord. Het buurtschap werd gekenmerkt door lintbebouwing met tal van dijkhuisjes, boerderijen en een eigen schooltje en kerk. Dat landschap is grotendeels verdwenen. Nu dreigt er ook sloop voor een van de laatste boerderijen in het gebied: de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad. De hoeve stond ooit aan de voorzijde van de buitenplaats Muyden, die in de jaren zestig werd opgeofferd voor de bouwwerkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug.

Monumentale status
Om de boerderij te redden, willen de bewoners de boerderij een gemeentelijke monumentale status geven. ‘Daar ben ik nu voor aan het lobbyen’, zegt Van Leer. Historisch Genootschap Roterodamum heeft inmiddels een aanvraag ingediend om het gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren. Maar de tijd dringt en het is letterlijk vijf voor twaalf. Als de reddingspoging niet lukt, zou een van de weinige nog bestaande polderboerderijen in Rotterdam verdwijnen.
Bron: Erfgoedstem/Rijnmond/De Havenloods/Roterodamum. Foto’s Gerard Jan van Leer.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder