Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kan nog wel een bij

05 mei 2021 Siebrand Krul

‘Wy kinne der noch wol ien by ha’ is een interactief, digitaal én van podcast voorziene expositie van Tresoar, de archief/erfgoedinstelling van Friesland. Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Frieland gesmokkeld om onder te duiken. In de digitale tentoonstelling, te zien op de website van Tresoar (http://virtueletour.tresoar.nl), worden de verhalen van achttien van deze kinderen en hun Friese helpers verteld. Bovendien vertelt smokkelkind Fred van Vliet in een nieuwe podcast zijn indrukwekkende verhaal.
Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, een jubileumjaar dat groots gevierd zou worden. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Ook Tresoar moest eerder de deuren sluiten, waardoor de fysieke tentoonstelling ‘Wy kinne der noch wol ien by ha’ maar kort te zien is geweest. Vanaf 15 april 2021, 75+1 jaar na de bevrijding van Friesland, wil Tresoar dat goedmaken en mensen alsnog de kans bieden om de tentoonstelling te bezoeken. Je loopt door een virtuele ruimte waarin je op de portretfoto’s van de smokkelkinderen kunt klikken om hun verhalen te lezen en je kunt een bijzondere podcast beluisteren.

Fred van Vliet.

In de podcast, een nieuw onderdeel van de tentoonstelling, vertelt Fred van Vliet zijn verhaal. Fred van Vliet werd in 1942 in Amsterdam geboren. Zijn moeder nam het hartverscheurende maar levensreddende besluit om Fred te laten onderduiken. Als baby werd hij door de dappere verzetsheldin Iet van Dijk naar Friesland gesmokkeld en ondergebracht bij Marten en Helene van Vliet in Sneek. In de podcast, gemaakt door Mijn Oerverhaal, vertelt Fred van Vliet meer over de reis die hij maakte en de impact ervan op zijn latere leven.
De tentoonstelling is onderdeel van het project ‘De terugkeer van de Joodse Kinderen’. Het project is een samenwerking van Tresoar met Stichting Verhalen, Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder