Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Herders in de Zwinstreek

05 mei 2021 Siebrand Krul

Al meer dan duizend jaar zijn herders actief in de Zwinstreek. Tot en met 24 mei 2021 organiseert CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis) in samenwerking met Sincfala, Museum van de Zwinstreek, en Zwin Natuur Park een dubbeltentoonstelling over herders van vroeger en nu op het grensgebioed van België en Nederland; ‘Schaapjes op het droge’ en ‘Schapers en landschap in beeld’.

In museum Sincfala duik je in de geschiedenis van de schaapherders in de streek. Aan de hand van touchscreens, voorwerpen en getuigenissen komt het verhaal van de schapers tot leven. In de museumtuin kan je een replica bewonderen van de kavane, een houten herdershut uit de Collectie Bulskampveld, in 1990 geschonken door de familie Vandepitte uit Knokke. De hut werd met behulp van een paard verplaatst. Schapen verweiden immers, en de herder gaat mee, met zijn onderdak(je).

Herder Gustaaf Voet in het Zwin in de jaren 1930. (Collectie ANB)

Zwin Natuur Park brengt schaapherders van de vorige eeuw en vandaag in het Zwinlandschap in beeld. Loop mee in het spoor van natuurfotograaf Misjel Decleer en ontdek hoe het landschap evolueerde. Aandachtstrekker is een replica van de kavane, een houten herdershut, in het park.
In kader van deze expo maakte CAG de podcast ‘Schaapjes op het droge’. Drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek vertellen over hun beroep, hun taak als natuurbeheerder en de band met hun dieren.

www.collectiebulskampveld.be – Centrum Agrarische Geschiedenis.
Tot en met 24 mei 2021
Museum Scinfala, Heist-aan-Zee: Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist. https://www.sincfala.be/
Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist. https://www.zwin.be/nl/herders-de-zwinstreek

Openingsbeeld: Edmond Vandepitte met zijn kudde op het Zwin. Schapen kunnen weiden op schrale gronden, soms zelfs zilte.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder