Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Belgen in China

05 mei 2021 Siebrand Krul

Tussen 1870 en 1914 hoorde België bij de wereldtop van de industriële mogendheden. Haar ondernemingen bouwden en exploiteerden toen honderden kilometer trein- en tramlijnen in alle continenten, ook in China. Dat vergeten exploot is nu vastgelegd in een impressionant albumboek.

De contacten tussen wat nu België heet en China gaan een heel eind terug in de tijd. Al in de 13de eeuw trok Willem van Rubroeck er heen, in de 17de eeuw waren er de jezuïeten Nicolas Trigault, Albert d’Orville en Ferdinand Verbiest, in de 18de eeuw de Oostendse Compagnie. Na een overzicht van de vroegere connecties, focust deze publicatie op de amper bekende aanwezigheid eind 19de en begin 20ste eeuw, toen het hermetische keizerrijk zich noodgedwongen voor het Westen opende als gevolg van de Opiumoorlogen, de Boxeropstand en de Russisch-Japanse oorlog.

Belgische industriëlen en bedrijfsleiders hoopten mee te profiteren van wat als een veelbelovende afzetmarkt werd gezien. In 1904 sloten China en België een contract voor het aanleggen en onderhouden van tramwegen en een elektriciteitsnetwerk in Tianjin, geleid door de Gentse ingenieur François Nuyens (1878-1951), eveneens actief bij de constructie van de spoorlijn tussen Bejing en Hankou.

François Nuyens (met gekruiste handen) en de officieren van de Compagnie des Tramways Electriques et d’Eclairage de Tientsin, 1907.

Omdat spoorwegaanleg toen een gevaarlijke zaak was, engageerde men ook artsen, in dit geval Philippe Spruyt. De Gentse Brusselaar was tevens arts voor buitenlanders in Hankou, Hanyang en Wuchang, drie steden aan de samenvloeiing van de Han-rivier en de Gele Stroom, vandaag berucht als Wuhan. Zijn broer Adolphe Spruyt reisde hem achterna en werkte als dokter een eind zuidelijker, aan de Pien-Lo spoorlijn. De drie Belgen waren bevoorrechte getuigen van de toestand in het op sterven na dode keizerrijk, vastgelegd in een schat aan authentieke documenten, dagboeken en honderden foto’s van het dagelijkse leven. Adolphe Spruyt verzamelde ook ca. tweeduizend kunstvoorwerpen en munten, nu merendeels bewaard in het Gentse STAM-museum.
André Capiteyn

Johan Mattelaer en Mathieu Torck (red.), A Belgian Passage to China (1870-1930)
Uitgeverij Sterck & De Vreese, Gorredijk 2020. 304 blz., € 45 ISBN 978 90 561 5644 2

Lees de volledige bespreking, verwijzing naar de fraaie foto’s, plus nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder