Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

RCH kantine zoekt geld

14 april 2021 Siebrand Krul

De kantine van voetbalclub RCH uit Heemstede is een lust voor het oog, maar een last voor de penningmeester van de club. Het pand heeft als enige voetbalkantine in Nederland de status van gemeentelijk monument en is aan een restauratiebeurt toe. Dat is een hele dure grap, omdat je niet zomaar even aan een monument mag gaan klussen. De club hoopt op donaties.

Sinds 2005 heeft het clubhuis van RCH de status van gemeentelijk monument (er zijn ook voetbalclubs met rijksmonumentale gebouwen, zoals LSC Sneek). Het volledig houten pand werd in 1932 gebouwd, toen de club van Haarlem naar Heemstede verhuisde. Architect was Cornelis van Gelder, die destijds voor de gemeente Heemstede werkte.
Meteen opvallend is het uitstekende dak, gebaseerd op de ontwerpen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. ‘Met als doel om de verbinding tussen binnen en buiten te maken. Het geeft een beetje een paviljoens- of restaurantgevoel’, vertelt Sjaak Struijf, wethouder sport in de gemeente Heemstede. ‘Het monumentale zit hem echter niet alleen in het gebouw, maar ook in de plek waar het staat. In het midden van het sportpark, dat is uniek. Omgeven door groen, al met al heeft het een parkachtige uitstraling. Het gebouw had ook net zo goed in het Vondelpark of het Groenendaalse Bos kunnen staan.’

Dure liefhebberij

In 1946 werd het clubhuis uitgebreid. Dat meest recente deel, waar nu onder meer de keuken in gevestigd is, is aan de buitenkant voor een deel aan het verpauperen. ‘Die zijde staat continue in de zon. Het hout en de verf zijn daarom flink versleten en nodig aan vervanging toe’, aldus Kees Kokkelkoren, voorzitter van RCH. Dus even naar de bouwmarkt, een paar planken kopen en een klodder blauwe verf en ‘klaar is Kees’? Maar zo makkelijk gaat dat niet bij deze kantine. Omdat het een gemeentelijk monument is, mag je niet zomaar iets verbouwen. ‘We moeten het in de oorspronkelijke staat houden. Je mag geen raampje of deur veranderen. Anders verliest het zijn status en maak je ook geen aanspraak meer op financiële ondersteuning van de gemeente bij onderhoud’, vertelt Kokkelkoren.
Voor de komende onderhoudsbeurt betekent het dat alle onderdelen speciaal handmatig voor de kantine van RCH gemaakt moeten worden. ‘Het zijn rabatdelen, dat zijn planken die je in elkaar kan schuiven. Die moeten allemaal op maat gemaakt worden uit een bepaald soort hout. Dat wordt een dure liefhebberij’, aldus Kokkelkoren. Al met al komt het prijskaartje voor RCH daarom op minimaal 20.000 euro uit.

Neeskens op vakantie?

Omdat dat een fors bedrag is, helemaal in deze tijden, is de club de doneeractie ‘Help het RCH -clubhuis renoveren’ gestart. Inmiddels hebben leden en oud-leden al ruim 5.000 euro bij elkaar gebracht. Iedere donatie boven de 35 euro krijgt een tekening van het clubhuis van de hand van de Haarlemse tekenaar Eric Coolen. Opvallend is dat op die tekening een voetballer staat, gehuld in het zwart-blauw gestreept tenue van RCH. ‘Dat is Johan Neeskens, die is hier zijn voetbalcarrière begonnen’, aldus Kokkelkoren. Hij heeft de oud-international al gemaild over de actie voor het clubhuis, maar vanuit Zwitserland, waar Neeskens woont, kwam nog geen reactie. ‘Misschien zijn ze wel op vakantie.’
De gemeente Heemstede draagt ook financiëel een steentje bij aan het onderhoud. ‘Om gemeentelijke monumenten te herstellen in de oorspronkelijke situatie is er geld ter beschikking. Dat is vijftig procent van de onderhoudskosten, tot een maximum van 5.000 euro. Dus daar zal het nu dus wel op uitkomen’, aldus wethouder Struijf.
Voorzitter Kokkelkoren hoopt het geld snel bij elkaar te hebben. Een timmerbedrijf in Heemstede zal de houten planken handmatig vervaardigen. Een lust voor het oog, maar een last voor de portemonnee, zo’n gemeentelijk monument? ‘Soms wel, want zo nu en dan zou je qua isolatie van het pand wel iets willen doen, maar dan verliest het wel zijn status als monument. Dan doe je het toch niet. Over het algemeen ben ik alleen maar trots. Als ik hier telkens kom aanrijden denk ik altijd ‘wat is het toch een apart gebouw, een voetbalkantine als monument, uniek in Nederland’.’
Bron: NHNieuws/Paul Tromp


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder