Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mussolini’s neus doorboord

14 april 2021 Siebrand Krul

Ze krijgt eindelijk een gedenkplek: Violet Gibson. Ze was de vijftigjarige vrouw die op 7 april 1926 een aanslag op dictator Benito Mussolini pleegde en hem bij die gelegenheid via zijn wang door de neus schoot. De aanslag vond plaats op de Piazza del Campidoglio, nadat Mussolini een toespraak had gehouden op een medisch congres en in een auto rondgereden werd.

Gibson hield haar pistool in een zwarte doek verborgen en had ook een steen bij zich voor het geval ze de voorruit van de auto zou moeten inslaan. Ze richtte haar pistool op de ‘Duce’ en schoot. Gevolg: op foto’s is te zien dat Mussolini nog maandenlang met een verband om zijn doorboorde neus rondliep, terwijl Gibson geluidloos voor de rest van haar leven in een Engelse psychiatrische inrichting verdween, tot aan haar dood in 1956.

Gibson na haar arrestatie in 1926.

Afkomstig uit een aristocratisch milieu, zou ze al ‘geesteszwak’ zijn. Ze vestigde zich in Parijs, waar ze voor antifascistische organisaties werkte en was aanvankelijk geïnteresseerd in theosofie, maar bekeerde zich uiteindelijk tot het roomskatholicisme en woonde een tijdlang in een Romeins klooster.

Mussolini leek niet gebukt te gaan onder de aanslag, en de zichtbare gevolgen ervan. Hij etaleerde veeleer een aureool van onkwetsbaaarheid.

De gemeente Dublin besloot onlangs deze Ierse heldin te eren met een gedenkplaat bij haar geboortehuis. In de gemeenteraad werd een motie aangenomen, waarin onder andere werd verklaard dat ze onder de aandacht van het publiek gebracht moest worden; dat ze haar rechtmatige plek in de geschiedenis van Ierse vrouwen, de rijke geschiedenis van de Ierse natie en haar bevolking toegewezen moest krijgen. Vorig jaar kwam er tevens een film over haar leven uit: ‘Violet Gibson, the Irish woman who shot Mussolini’. De ‘Duce’ zelf werd uiteindelijk in 1945 gevangen genomen en geëxecuteerd door Italiaanse partizanen, terwijl hij trachtte aan de geallieerde opmars te ontkomen.
Lex Veldhoen


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder