Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mijnkolonie gesloopt?

14 april 2021 Siebrand Krul

De Hoensbroekse mijnwerkerskolonie Slakhorst wordt als het aan woningcorporatie Woonpunt ligt gesloopt. Daarmee dreigt opnieuw een tastbare herinnering aan het mijnverleden te verdwijnen. Het plan is (gedeeltelijke) sloop en herbouw in de oude stijl. Negen erfgoedorganisaties waaronder het Cuypersgenootschap, het Stuytgezelschap en de Bond Heemschut vinden afbraak onnodig en onwenselijk.

Daarbij verwijzen de organisaties ook nog eens naar de weinig respectvolle manier waarop in Limburg is omgesprongen met het mijnverleden, in tegenstelling tot Duitsland en België. De erfgoedorganisaties roepen de gemeente Heerlen in een gezamenlijke brief op om Slakhorst als beschermd stadsgezicht te bestempelen. Woonpunt voert aan dat renovatie van de woningen te duur is.
De mijnwerkersbuurt is gebouwd tussen 1913 en 1922. De oorspronkelijk 262 woningen naar ontwerp van architect Jan Stuyt zijn door Ons Limburg gebouwd voor Woningbouwvereniging Hoensbroek. Aangezien dit het eerste project van die bouwvereniging was kreeg het de naam ‘De 1ste stap’. Die tekst stond ook op een inmiddels verdwenen toegangspoort naar de wijk. Slakhorst zou als voorbeeld gaan dienen voor de aanleg van andere mijnwerkersbuurten.

Bijzondere objecten

Voormalig stadshistoricus Roelof Braad wijst op bijzondere objecten in de wijk, zoals de eerste steen die gelegd werd door kardinaal Van Rossum, bakstenen gebouwtjes waar de waterpompen aan bevestigd waren, mansardedaken bij de hoekpanden en een opvallend huis met een klokkentorentje. ‘We vinden het jammer als dit zou worden afgebroken. Het is het mooiste als je erfgoed in zijn oorspronkelijk vorm kunt bewaren. We begrijpen dat behoud kostbaar is maar we denken dat nog niet goed genoeg gekeken is naar sponsormogelijkheden om restauratie mogelijk te maken.’
Volgens interim-bestuurder Ton Mans van Woonpunt zijn de woningen in een slechte staat. Bovendien voldoen ze niet meer aan de eisen van deze tijd. Renovatie zou te duur worden. ‘Dat kost twintig miljoen bovenop het budget van 23 miljoen, dus wijst alles erop dat we gaan slopen en daarna de huizen reconstructueren. Alle kenmerkende elementen worden teruggebracht in de vormgeving van de woningen. Als je naar de plannen kijkt zie je dat de ‘look and feel’ van Stuyt weer terugkeert.
Bron: L1mburg/Frank Ruber

Openingsbeeld: Roelof Braad van de Historische Kring Land van Herle.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder