Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Lidwina van Schiedam

14 april 2021 Siebrand Krul

14 april († 1433) De naam is van Germaanse afkomst en betekent heilig. Lidwina wordt geboren in 1380 in Schiedam. Ze heeft acht broertjes en zusjes en haar ouders zijn arm. Als ze twaalf jaar is, besluit haar vader haar uit te huwelijken, zodat hij een kind minder hoeft te onderhouden.

Lidwina wil niet trouwen en smeekt God haar te verminken, zodat niemand met haar wil trouwen. Als ze op een dag aan het schaatsen is, wordt haar wens verhoord. Ze valt, breekt haar rib en kan niet meer lopen. Ze wordt steeds zieker. Er kruipen wormen uit zwarte gaten in haar lijf. Ook zijn haar darmen zo verrot dat ze zo uit haar buik gepakt kunnen worden. Toch is Lidwina gelukkig. Ze bidt tot God en ’s avonds komt er een engel die haar meeneemt naar Gods rijk. Ze sterft in 1433. Al bij haar leven noemt men haar heilig. In 1890 wordt de eeuwenlange verering van Lidwina door de paus bekrachtigd. Haar relieken worden bewaard in Schiedam.

Moderne namen, afgeleid van Lidwina: Lidewei, Lideweide, Lidewij, Ludewe


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder