Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bijzondere grafsteen Jellum

14 april 2021 Siebrand Krul

Bij de ingang van de dorpskerk in Jellum (een gehucht nabij Leeuwarden) is een bijzondere 15de-eeuwse grafsteen van een geestelijke gevonden. In de 18de eeuw was al beschreven dat hier de zerk van Piter Lasco uit 1474 moest liggen. Sindsdien werd de steen echter nooit meer door iemand gezien. Hij kwam nu boven water bij een waterleidingklus.

Het gaat om een rode zandstenen grafplaat. Hierop is de naam van Lasco nog altijd te ontcijferen. De grootste verrassing is echter dat er nog meer op de steen is te lezen. Het lijkt erop dat hij overleden is op 25 maart. Grafschriftkenners moeten de tekst nog verder bestuderen. Het ligt voor de hand dat Lasco een geestelijke was, bijvoorbeeld de dorpspastoor.
De steen wordt gerestaureerd. De kerk krijgt het komend jaar een functie voor historische en culturele projecten. Eerder werd het graf van Sicke van Dekema al uitgebreid onderzocht. Horecazaak Jonker Sikke aan de overzijde van de weg is hiernaar vernoemd.
Bron: Leeuwarder Courant/Erwin Boers


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder