Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De wondere wereld van Stef

18 maart 2021 Siebrand Krul

Nu is de naam van Stef Vanstiphout slechts bekend bij enkelen, maar in zijn ‘hoogdagen’ was hij een veelgevraagd illustrator van Vlaamse jeugdboeken. In de jaren zestig en zeventig heeft iedere lezende jongeling wel een boek met een cover en tekstillustraties van Stef in zijn handen gehad. Zonder twijfel is Stef Vanstiphout een van de peetvaders van de hedendaagse jeugdboekillustratie in Vlaanderen én België.

Het Stadsmus Hasselt en KADOC-KU Leuven bewaren ruim 800 tekeningen van de illustrator-cartoonist Stef Vanstiphout (1931-1995). Samen bieden ze in een tentoonstelling in Het Stadsmus een ongeziene kijk achter de schermen van een illustrator, schipperend tussen behoedzame uitgevers en eigen creativiteit.

Soldaat Vanstiphout haast zich naar de trein Hasselt-Luik, begin jaren vijftig. (KADOC-KU Leuven, Archief Stef Vanstiphout)

‘Zijn unieke veelzijdigheid en zijn drang naar vernieuwing maken hem tot dé missing link tussen de brave traditie uit de jaren 1950 en de internationale toppers vanaf de jaren 1990’, aldus curator Frank Huygens.

Portretaquarel van de Zweedse actrice Ingrid Bergman als Jeanne d’Arc in de Amerikaanse film Joan of Arc (1948), geschilderd tijdens zijn laatste studiejaar in Luik, 1951. (Het Stadsmus Hasselt)
Mild karikaturaal portret uit 1954 van het verloofde koppel Stef Vanstiphout en Gerry Haenen / Als het ware het eerste ‘officiële’ portret van het koppel. (KADOC-KU Leuven, Archief Stef Vanstiphout)

Geboren en getogen in Hasselt borrelt zijn tekentalent snel op aan de École Saint-Luc in Luik. Nauwelijks zeventien jaar oud slaagt hij er in om de jongste tekenende medewerker van het stripweekblad Robbedoes te worden. Vanaf het midden van de jaren 1950 kan hij vanuit zijn nieuwe stek in Antwerpen aan de slag in verschillende uitgeverijen met een lange rij jeugdboeken van 1956 tot 1981 tot gevolg. Moeiteloos past hij zijn stijl aan de uitgeverij en het doelpubliek aan.

Kardinaal Suenens laat zich gelden in de strijd om Leuven Vlaams, vermoedelijk 1966. (KADOC-KU Leuven, Archief Stef Vanstiphout)

Van meet af aan ontpopt Vanstiphout zich bovendien als een virtuoze karikaturist. Eind 1957 kan hij terecht bij het satirische tijdschrift ’t Pallieterke, bekend als ‘weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter’. Met een minzame grimlach tekent hij hier onafgebroken duizenden cartoons en illustraties … tot 1981, wanneer hij zijn pen noodgedwongen moet neerleggen. De symptomen van jongdementie tekenen zich steeds meer af. Hij overlijdt op 9 augustus 1995, 64 jaar oud, in een verzorgingsinstelling in Mortsel.

Naast het (gratis) bezoek aan de tentoonstelling in Het Stadsmus kunt u het werk van Stef verder ontdekken in de voortreffelijke website van het museum:
http://kadocerfgoed.be/exhibits/show/vanstiphout


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder