Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Molukse wijken in verhalen

17 maart 2021 Siebrand Krul

In veertien afleveringen vertelt de podcast op www.moluksewijken.nl over Molukse wijken in Nederland. Wat maakt ze bijzonder en in hoeverre hebben ze nog bestaansrecht? Podcast-makers Guido Spring en Sam Jones reizen langs de verschillende wijken en hebben gesprekken met bewoners over de stand van zaken, verleden en toekomst, zeventig jaar na de komst van Molukkers naar Nederland.

Na hun aankomst in 1951 vond de opvang van 12.500 Molukkers in diverse kampen en kloosters plaats. In de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië hadden ze aan Nederlandse zijde gestreden en waren daardoor hun leven in hun geboorteland niet langer zeker. Begin jaren zestig werden ze groepsgewijs in zogenoemde Molukse wijken gehuisvest; woningen speciaal bestemd voor Molukkers. Waarom was dat? Die vraag kwam in het nieuws, nadat een gezin in zo’n wijk zonder band met Molukkers in hun woning werd belaagd. Bij anderen werd een steen door de ruit gegooid en een huis werd beklad.

De Molukse wijk in Heer, nabij Maastricht.

In 2020 werden Kamervragen gesteld over deze woningen voor Molukkers. Recent nog heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bevestigd dat Molukkers voorrang krijgen als er een woning in een Molukse wijk beschikbaar is, omdat dat van oudsher zo is bepaald. Ollongren schrijft aan de Kamer dat deze kwestie van woningtoewijzing niet ‘los van de historische context gezien kan worden’. Genoeg reden om diverse wijken te bezoeken, vinden de podcastmakers.
De serie die vanaf zondag 21 maart te beluisteren is, begint bij de oudste of eerste Molukse woonwijk in Nederland: Appingedam. Elke wijk wordt belicht met twee afleveringen van tweemaal twintig minuten. In deze reeks komen dit jaar zes wijken aan bod met onder andere Capelle aan den IJssel en kamp Vught.

Aflevering 1 en 2: In Appingedam, in noordoost-Groningen, ligt de oudste Molukse wijk van Nederland, het is onlangs opgeknapt, dus oogt nieuw. Mingus Samu Samu woont er al vanaf het begin, dat is ruim zestig jaar. Hij neemt verslaggever Sam Jones mee op een wandeling door de wijk en zo ontmoeten we diverse bewoners en luisteren mee met de oud-leden van de band Impulse die in de kerk aan het repeteren zijn.
Aflevering 3 en 4: Guido Spring brengt een bezoek aan ‘kamp Vught’, het laatste nog bestaande kamp voor de opvang van Molukkers. De straten zijn vernoemd naar de schepen die de Molukkers naar Nederland vervoerden. Spring spreekt met Ietje Tuapattinaya die in 1951 op zestienjarige leeftijd met het schip de Kota Inten in Rotterdam aankwam. Op het laatste moment nam zij de plaats in van haar zus op de boot. Zo kwam zij naar Kamp Vught waar ze sindsdien woont. Ze maakte de hele geschiedenis van Kamp Vught mee. Ietje woont nog er nog steeds en zij is een centrale verteller in deze afleveringen.

Informatie over de volgende afleveringenis te vinden op de website: www.moluksewijken.nl Molukse wijken – eiland in polderland is een productie van Sonodocs met Magda Augusteijn (produc-tie & promotie), verslaggevers Guido Spring en Sam Jones en Victor Joseph (idee & coordinatie).

Openingsbeeld: Aankomst van Molukkers in Rotterdam, 22 maart 1951.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder