Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Durven en doen

17 maart 2021 Siebrand Krul

Met 31 veelal bekende ondernemers – als persoon of in familiaal verband - wordt een poging ondernomen om tussen de 7de en het einde van de 20ste eeuw belangrijke ijkpunten van de Belgische geschiedenis te beschrijven in de marge van hun persoonlijke economisch verhaal. Veel van de aangehaalde personen figureerden eerder in de zoektocht naar de Grootste Belg (Vlaming/Waal).

Van een missionaris zoals Amandus met een ‘businessplan’ tot een visionaire arts als Paul Janssen en een selfmade man als Ernest Solvay wordt ook het psychologische profiel van hoofdactoren en meelopers meegenomen. Die insteek maakt het mogelijk om in een hoofdstuk van de 14de naar het begin van de 19de eeuw te springen om het economische belang en de politieke problemen van de textielindustrie in Gent uit te leggen. Maar ook de evolutie van kleinere steden zoals Lier of Mechelen wordt getaxeerd. Zelfs de Belgische linken met VOC, WIC of China worden niet vergeten. De persoon of de familie en het bedrijf wordt als opstap naar belangrijke politieke gebeurtenissen van die eeuw gebruikt. De dikwijls asynchrone opbouw van de hoofdstukken moet de lezer vlotter meenemen naar de historische wortels van gebeurtenissen, gebouwen of manifestaties, een vertrouwde methodiek om de interesse en de aandacht aan te scherpen. Er worden geen nieuwe zaken opgedolven, niet in de bedrijfs- en de politieke geschiedenis. De gecombineerde insteek die vlot en aangenaam wegleest, genereert wel een andere inkijk in het historische verhaal van ondernemers en (politieke) omgevingsfactoren. Dat de auteur start en afsluit met een stukje eigen economische familiegeschiedenis maakt het er niet minder een geslaagde oefening van die de lezer zal kunnen bekoren.
Harry van Royen

Peter Vanham, Een kleine geschiedenis van grote durvers. Buitengewone Belgische ondernemers van de middeleeuwen tot nu.
Lannoo, Tielt 2020. 247 blz., € 21,99 ISBN 978 94 014 6693 6

Lees nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder