Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De coole generatie

17 maart 2021 Siebrand Krul

De puberteit of adolescentie, meestal tussen de twaalf en twintig jaar oud, is de tijd waarin kinderen hun weg naar zelfredzaamheid beginnen en onafhankelijk worden van het thuis waarin ze zijn opgegroeid. De explosief toegenomen onderwijskeus, los van kerkelijke en sociale convesties, was essentieel in deze evolutie. Die van de coole generatie.

Hoewel het eerste gebruik van het woord ‘tiener’ terug te voeren is tot de jaren 1900, werd de term pas in de jaren vijftig algemeen gebruikt. Dit valt samen met de naoorlogse economische hoogconjunctuur in West-Europa: ouders hadden minder kinderen en meer geld te besteden, waardoor jongeren steeds meer als consumenten werden aangesproken.

Tegelijkertijd werden tieners de motor van hun eigen subculturen in muziek, kleding, film, games, televisieprogramma’s, boeken en tijdschriften, aangejaagd door Amerikaanse voorbeelden, en de opkomst van de televisie en filmindustrie. Terwijl de bobby-sokken en poedelrokken uit het midden van de eeuw vooral invloed hadden op de manier waarop jongeren zich kleedden, begonnen latere modetrends de hele markt te beheersen. T-shirts, minirokjes en broekjes met klokbodem werden vanaf de jaren zestig alomtegenwoordig.

Door de bloeiende economie van de jaren tachtig en negentig konden tieners opnieuw hun hart ophalen aan hun eigen modevoorkeuren, deze keer aangetrokken tot kleding met namen en logo’s die hen duidelijker identificeerden als een aparte, onderling verbonden gemeenschap, opnieuw met Angelsaksische voorbeelden uit de popcultuur.
Zoals de volwassenen van morgen, werden tieners aan het einde van de eeuw trendsetters die nauwlettend in de gaten werden gehouden en bediend door het bedrijfsleven, waardoor het idee ontstond van een ’tienerocratie’ als vervanging voor de heerschappij van de ouderen – de gerontocratie – die er eerder was.

De meest verrassende factor bij de vorming van een aparte tienercultuur is het belang van opkomende technologieën. Toen auto’s in de naoorlogse periode steeds vaker voorkwamen, verwierven tieners de onafhankelijkheid om avonturen te ondernemen, netwerken op te bouwen en relaties op te bouwen buitenshuis – vaak tot schrik van hun ouders die bang waren voor de experimenten, afwijkingen of problemen die ze zouden kunnen tegenkomen.

Van een nieuwe bevolkingsklasse, een bloeiende consumentenmarkt en een mogelijke veiligheidsdreiging, was de tiener tegen het einde van de 20ste eeuw een aanjager van trends en een maatstaf voor wat cool is of niet.
Bron: Sofie Taes (KU Leuven/Fotoconsortium). Blog van Europeana XX. A Century of Change-project


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder