Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Pest stopt bouw in Brugge

18 februari 2021 Siebrand Krul

Dendrochronologen hebben op basis van de jaarringen van bijna 7.300 bomen tijdreeksen gemaakt die tot 2.500 jaar teruggaan. Door het aantal gevelde bomen per jaar grafisch in te tekenen kunnen ze perioden van grote ontbossing en intensieve bouwactiviteit onderscheiden van perioden met weinig houtkap. Onder meer tijdens de grote volksverhuizingen (250-410 n.C.) en de pest (1346-1353) vertonen de bouwactiviteiten een opmerkelijke terugval.

Dat was ook het geval voor Brugge, een van de grootste handelssteden ten tijde van de Zwarte Dood. Onderzoekers van het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Luikse Universiteit hebben de constructie van 150 dakkappen in de stad beschreven en 59 dendrochronologisch onderzocht. Daaruit blijkt dat bijna uitsluitend eikenhout uit de Maasvallei werd gebruikt. Dat hout had een grote draagkracht want buigzaam en taai, en had een grote natuurlijke duurzaamheid. Zodra de pest in 1348 uitbrak, viel de bouw van publieke gebouwen stil. De kerk bouwde tot 1380 voort alsof er niets aan de hand was. Het was natuurlijk een instituut met veel financiële reserves en allicht deden vele poorters gulle giften om een plaatsje in de hemel te bemachtigen. Pas vanaf 1420 trok de bouw opnieuw aan zodat bijvoorbeeld de werkzaamheden aan het stadhuis konden hervat worden, na veertig jaar inactiviteit. Ook de rijkste elite trok opnieuw de geldbeugel open met onder meer de bouw van het Hof Bladelin en de Gruuthuusekapel.
Luc Minten

Beeld: De indrukwekkende kap van de abdijschuur van Lissewege, tussen Brugge en Zeebrugge.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder