Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het Lam verhuisd

18 februari 2021 Siebrand Krul

Voor wie zo gewoon is om het Lam Gods, de magnfieke panelen van de Gebroeders van Eyck, meteen links in de Vijdkapel van de Sint-Baafs in Gent te zien, is het wel even schrikken. Het Lam is aan de kuier gegaan en bevindt zich nu achterin de kerk, met een modern bezoekerscentrum dat beter de wassende stroom bewonderaars kan bedienen. Daarvoor moest heel wat breek- en bouwwerk worden verricht.

Op 25 maart 2021 is het dan zo ver: dan wordt de vernieuwing gepresenteerd. Met behulp van een augmented reality-bril zullen bezoekers diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren. Zowel het meesterwerk als het imposante gebouw zullen in volle glorie tot leven komen.

De crypte is duurzaam gerenoveerd en heringericht en zal het startpunt zijn voor de belevingstocht. Hier is een geheel nieuw concept in de museologie opgezet om een historische setting te doen herleven. Een digitale assistent leidt de bezoeker van kapel naar kapel voordat men bij het Lam Gods komt. In elke kapel zal via de augmented reality bril of tablet en story-telling een wereld worden geschapen waarin de bezoeker zich in een andere tijd waant.

Het wereldberoemde Gentse Altaarstuk van Jan en Hubert Van Eyck verhuizen naar de Sacramentskapel sluit ook de restauratie van de panelen af. Sinds de voltooiing in 1432 zijn miljoenen bezoekers van over de hele wereld naar Gent gereisd om het altaarstuk ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van Jan en Hubert van Eyck te bewonderen. Echter hebben we meer dan 400 jaar niet naar de oorspronkelijke van Eyck gekeken, maar naar lagen en lagen verf boven op het échte werk. In 2020 is de restauratie met de meest moderne technieken afgerond en nu eindelijk op zijn nieuwe locatie in de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Zie ook::
Sint-Baafs kathedraal: www.sintbaafskathedraal.be
Van Eyck en het Lam Gods: www.vaneyckwashere.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder