Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Yours faithfully

27 januari 2021 Siebrand Krul

Destination Sweetheart in het Red Star Line Museum te Antwerpen laat zien dat liefde en migratie iets delen: ze zijn van alle tijden. Doorgaans wordt emigratie gezien als een verhuizing om economische reden. Het opstarten van een nieuw boerenbedrijf in een gebied waar ruimte is of de droom van een eigen zaak in een land met minder regels zijn aldus belangrijke overwegingen. In het lijvige boek Het Wrede Paradijs van journalist Hylke Speerstra wordt een generatie emigranten geïnterviewd die hun thuishaven (in dit geval Friesland) vooral verliet om de armoede te ontlopen.

Maar je zou bijna vergeten dat mensen ook weggaan om bij hun lief te zijn. Liefde als thema heeft natuurlijk meerdere gezichten. Natuurlijk is er de romantische liefde, waarin de verliefde alles achter laat om ver weg voor altijd gelukkig te zijn. Soms is de relatie meer zakelijk of religieus van aard, zoals bij een gearrangeerd huwelijk.

Ook dan is het een van de partners die afreist naar een voor hem/haar vreemd land, met alle gevolgen van dien. Aan de hand van interviews, foto’s, brieven en persoonlijke voorwerpen worden in Destination Sweetheart zeer persoonlijke levensgeschiedenissen geschetst van mensen die een ieders familie had kunnen zijn. Dat daarbij de sombere actualiteit naadloos aansluit op de roerige Europese emigratiegeschiedenis is een reden te meer om af te reizen naar de Red Star Line, de voormalige vertrekhal aan de oever van de Schelde.
Jaap Krol

Openingsbeeld: De Italiaanse Silvana trouwde in 1957 met de Belgische zeeman René. Maar zonder kennis van de taal en netwerk bleek het leven in België zwaar te zijn voor Silvana.

ANTWERPEN (B) – Red Star Line Museum
Montevideostraat 3 – 0032-32 98 27 70
www.redstarline.be
Destination Sweetheart – Tot 30 mei, di-zo 10-17

Informeer voor bezoek naar de maatregelen in verband met covid-19

Kijk voor nog veel meer interessante hstorische tentoonstelling in de nieuwe G-GECHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder