Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Viking was niet blond

06 januari 2021 Siebrand Krul

Liefhebbers van strips, films en tv-series over Vikingen moeten even slikken: het beeld van de hardnekkige, ietwat groezelige Viking wordt steeds meer opgeschud. Onlangs toonden wetenschappers aan dat lang niet alle Noormannen op plundertochten gingen, dat vrouwen een echtscheiding konden aanvragen en dat beide geslachten veel belang hechtten aan persoonlijke hygiëne. En dan nog: ze waren niet blond.

Nu, met behulp van de grootste DNA-analyse tot nu toe op de overblijfselen van Vikingen, hebben onderzoekers ontdekt dat hun genen genetisch materiaal bevatten van mensen uit Zuid-Europa en Azië. Om dit te doen, onderzochten ze 442 skeletten van locaties in Groenland, Engeland en Rusland.

Dat er donkerharige Vikingen waren, is door analyses bewezen, zoals in dit Britse massagraf met vijftig Vikingen zonder hoofd. (Dorset County Council/Oxford Archaeology)

Vóór en tijdens de Vikingtijd (750 tot 1050 na Christus) emigreerden mensen uit Zuid-Europa en Azië naar het leefgebied van de Noord-Europeanen en vermengden zich met hen. Veel Vikingen waren daarom niet blond, maar eerder bruinharig en hadden geen puur Scandinavische genen. Tenslotte zou tien procent van de Zweden nog steeds Viking-DNA in hun genetische samenstelling hebben.
G/Geschichte-Michael Feldhoff

Openingsbeeld: De reconstructie geeft een indruk van hoe de Vikingen, met hun Zuid-Europese voorvaderen, er uit kunnen hebben gezien. (Jim Lyngvild)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder