Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Boze geesten?

06 januari 2021 Siebrand Krul

Het klinkt als een enge film: een Brits transportbedrijf plant een nieuwe spoorlijn door het dorp Stoke Mandeville, ten noordwesten van Londen. Tijdens de voorbereidingen onderzochten archeologen daar de overblijfselen van de middeleeuwse kerk van St. Mary's. Er kwam een vreemd soort middeleeuwse graffiti in een ruïne aan het licht. Werd het ooit gebruikt om geesten uit te bannen?

De kerk werd in 1070 gebouwd als kapel van een landhuis na de verovering van Engeland door de Noormannen. In de ruïnes deden de onderzoekers een ongebruikelijke ontdekking: ze vonden raadselachtige cirkelvormige patronen die in twee platte stenen waren uitgehouwen. Deze incisies zijn letters en symbolen.

De ring doet denken aan een rad: vanuit het midden steken spaken naar buiten. (HS2)

Omdat tenminste één van de stenen net boven de grond op een westelijke pilaar is geplaatst, gaan de onderzoekers ervan uit dat de insnijdingen niet van een zonnewijzer zijn. De markeringen hadden eerder kunnen dienen om boze geesten te verdrijven. Dergelijke symbolen zijn al bekend van andere plaatsen. De planners overwegen momenteel om de spoorlijn een paar honderd meter te verplaatsen.
G/Geschichte/Michael Feldhoff

Openingsbeeld: Een computeranimatie van hoe de kerk van Saint Mary er uit moet hebben gezien (HS2)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder