Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Stripkunst: Didier Comès

15 december 2020 Siebrand Krul

Museum gesloten? Geen nood, de tentoonstelling ‘Didier Comès. Over Schaduw en Stilte’ is online te bekijken. De bezoeker wandelt virtueel door de verschillende zalen, bekijkt er de kunstwerken, zaalteksten en beluistert audiofragmenten. Het BELvue museum in Brussel heeft de tentoonstelling over Comès verlengd tot 28 februari.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan een van de belangrijkste Belgische stripkunstenaars, een meester in het zwart-wit en de fantasie. In zijn verhalen geeft Didier Comès een stem aan de marginalen en de uitgestotenen. Zo geeft hij hen hun waardigheid en normaliteit terug. Deze tentoonstelling plaatst Comès en zij die in de schaduw van de maatschappij leven, in het licht.

Begin jaren tachtig brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme boerenknecht die uitgebuit wordt door de grondeigenaar van Schoonvergeten en tot bewustzijn wordt gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès, die sterk werd geraakt door alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden.

De stripkunstenaar maakte naam als ‘meester der stiltes’ maar liet in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Dit initiatief van de Koning Boudewijnstichting brengt daar verandering in. Comès’ broer en zussen schonken het artistieke patrimonium dat zij als wettige erfgenamen in ontvangst hadden genomen, in 2013 aan de Koning Boudewijnstichting, met als opdracht het te vrijwaren voor de toekomst. Comès had in zijn testament namelijk geen maatregelen genomen om zijn patrimonium na zijn overlijden te beheren.

De tentoonstelling, onder het curatorschap van Thierry Bellefroid en Eric Dubois, toont naast Didier Comès’ originele, ‘stille’ ook originelen van Corto Maltese, de beroemdste strip van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip. Daarnaast zijn er ook originele platen te ontdekken van Christophe Chabouté, die als geesteszoon van Didier Comès wordt beschouwd.

Openingsbeeld: het BellVue museum.

Stap binnen in de virtuele expo:
https://didier-comes.kbs.virtualtour.poppr.be/nl?hq_e=el&hq_m=6355381&hq_l=5&hq_v=d8a4127632


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder