Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Donnay: de slag gemist

15 december 2020 Siebrand Krul

Voor tennissers is hun racketkeuze heel belangrijk - beïnvloed door het spel, precisie en, in sommige gevallen, bijgeloof. Donnay is een tennisracketmerk dat de voorkeur geniet van veel spelers - van toegewijde amateurs tot wereldkampioenen. Opgericht in 1910 door de Belg Emile Donnay, maakte het bedrijf aanvankelijk houten handvatten voor gereedschappen. Het werd ’s werelds grootste.

Het kleine familiebedrijf met zes personeelsleden was gevestigd in Couvin, ten zuiden van Charleroi tegen de Franse grens. Hoofdbezigheid was de fabricage van houten handvatten voor gereedschap, maar Emile Donnay (1885–1972) begon na de nieuwbouw in Ciouvin in 1924 met de ontwikkeling en productie van houten sportartikelen, waaronder gymnastiekpullen en bogen voor boogschieten. Dat laatste uit zich nog altijd in het logo van het merk. Sportmateriaal, dat maakte bijna niemand, het was voortdurend pionieren.

Donnay tennisracket ‘International tennis team’. (Sportimonium vzw)
Couvin, in de zuidelijke Ardennen. (Universiteitsbibliotheek Gent)
Een ritmische gymnastiekkegel van Donnay. (Sportimonium vzw)

Vanaf 1934 begon het bedrijf met de productie van houten tennisrackets. De naam Donnay werd synoniem voor tennis en succes, vooral toen ze in de jaren vijftig een deal sloten om rackets te maken voor Wilson, een grote Amerikaans producenten van sportartikelen. Van de twee miljoen rackets die Donnay produceerde, waren 1,3 miljoen voor Wilson bestemd. Toen Wilson de productie in 1973 verlegde naar Taiwan, stortte het verdienmodel voor Donnay in.

Donnay tennisracket Match 1950. (Sportimonium vzw)
Donnay tennisracket 1950, model ‘Flash’. (Sportimonium vzw)

In de jaren zeventig was Donnay de grootste fabrikant van tennisrackets ter wereld. Donnay sponsorde wereldberoemde kampioenspelers zoals Rod Laver, Margaret Smith Court en Cliff Drysdale, die uiteraard allemaal speelden met de rackets van Donnay.
Na zijn eerste Grand Slam-overwinning op de French Open van 1974, van 1975 tot zijn pensionering in 1983, sponsorde Donnay Björn Borg die met hun rackets speelde in Europese toernooien. Maar de firma werd steeds afhankelijker van Borg en toen deze in 1984 met sportpensioen ging, schrompelde Donnays markt ineen. Borg wierp zich op ondergoed. Donnay kon zich nooit goed losmaken van het produceren van houten producten, laat staan onderbroeken.

Poster met Björn Borg, Jamtli.
Donnay Flash 60, tennisracket voor kinderen. (Sportimonium vzw)

In de jaren tachtig produceerde Donnay jaarlijks miljoenen rackets, bijna allemaal gemaakt van hout, of alluminium. Houten rackets bleef Donnay maken tot 1984. Het bedrijf kon zich niet aanpassen aan de groeiende markt voor grafietrackets, wat uiteindelijk leidde tot het faillisement in 1988. De familie Donnay bezat toen nog altijd 55% van de aandelen. Een lange doodstrijd volgde, met aandelenbezit bij de Waalse overheid en particulieren als Bernard Tapie. Donnay is tegenwoordig een handelsmerk van de Frasers Group.
Adrian Murphy, Europeana Foundation

Openingsbeeld: Donnays boegbeeld Björn Borg in de finale van het tennistoernooi van Rotterdam in 1979.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder