Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Beelden van Indië

15 december 2020 Siebrand Krul

Ook de viering van 75 jaar onafhankelijkheid van Indonesië moest door de covid-pandemie in stilte worden gevierd. Maar sommige activiteiten konden wel doorgang vinden, zoals de overdracht van 1.500 bijzondere foto’s uit de periode 1945-1950 aan Wikimedia Commons en daarmee aan de openbaarheid. Het is een schenking van het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW).

Alle afbeeldingen hebben een relatie met de strijd om de onafhankelijkheid nu 75 jaar geleden. Denk onder meer aan historische foto’s, afbeeldingen van zilveren voorwerpen, schilderingen van Raden Saleh, beelden van belangrijke gebouwen en gebeurtenissen en tekeningen van de vrijheidsstrijders Diponegoro en Teuku Umar.

60.000

Wikimedia Commons is de mediabank die rechtenvrij of vrij gelicenseerd beeldmateriaal wereldwijd beschikbaar stelt. In het kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis (Oost-West) vroeg Wikimedia Nederland het NMVW om beeldmateriaal uit deze periode van Indonesië te schenken. Waar het NMVW graag gehoor aan heeft gegeven. In totaal heeft NMVW nu 60.000 afbeeldingen via Wiki Commons wereldwijd openbaar gemaakt. Wikimedia Nederland organiseerde bij de donatie schrijfweken om de geschiedenis van de voormalige koloniale gebiedsdelen beter te beschrijven.

110 mijoen views

Wikimedia Commons is meer dan een grabbelton voor gratis plaatjes. Het is een methode om beeldmateriaal van de geschiedenis te delen en beter toegankelijk te maken. Het platform attendeert verschillende communities en volgers op nieuwe donaties die zo de collecties kunnen aanvullen met trefwoorden, informatie en vertalingen. Deze worden door de Wikipedians gebruikt om hun bijdragen op Wikipedia van afbeeldingen te voorzien. Ruim 14% van de afbeeldingen van NMVW zijn te zien op Wikipedia-pagina’s die in het eerste halfjaar van 2020 al 110 miljoen keer zijn bekeken. Vanuit Wikimedia Commons gaat er een link naar de eigen collectiesite van NMVW.

NMVW
Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum zijn onderdeel van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Het Wereldmuseum Rotterdam is als samenwerkingspartner aan deze musea verbonden. De musea werken nauw samen, onder meer door het rechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar te stellen van objecten uit hun collecties, waardoor erfgoed voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk wordt gemaakt.

Openingsbeeld: Soekarno bij een kranslegging.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder