Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Piraat aan de galg

23 november 2020 Siebrand Krul

Op 17 november 1720, 300 jaar geleden, kwam Calico Jack Rackham aan de galg op Jamaica aan zijn einde. De roemruchte piraat was vermoedelijk de bedenker van de beruchte piratenvlag: twee gekruisde zwaarden met een doodshoofd. Maar Jack was er tevens in geslaagd om tussen het plunderen door zijn beide minnaressen te bezwangeren.

John Rackham, bijgenaam Calico Jack, was zeeman maar werd, zoals zoveel anderen in die jaren, door omstandigheden -en aanleg- piraat.Galico Jack maakte vooral naam door zijn driehoeksverhouding met Anne Bonny en later ook met Mary Read. Om mee op reis te kunnen, moesten de dames zich als man verkleden.
In een zeeslagje met een Franse oorlogsbodem raakte de bemanning van de Brit in conflict met de eigen kapitein, waarop muiterij ontstond. Toen de stofwolken waren weggetrokken, was Jack Rackham de nieuwe commandant.

Rackham.

Op Providence kwam Rackham Anne Bonny tegen, en dat werd een relatie. Om haar mee te nemen, moest ze doorgaan voor man. Twee maanden plunderen later herhaalde zich dit, met Mary Read.
Weer enkele maanden later belandde Rackham na een slag met kapitein Jonathan Barnet in het gevang, met zijn bemanning. Veel poespas werd niet gemaakt van de berechting: een dag later bungelde de piraat aan een touw bij Gallow Point, buiten de stad La Vega op Jamaica. De beide dames mochten vanwege hun zwangerschap vrijuit gaan.
Rackhams piratennaam werd gebruikt in de Kuifje-strips De Schat van Scharlaken Rackham en Het Geheim van de Eenhoorn, hij heet daar ‘Scharlaken Rackham’.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder