Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Peperdure geuzenpenning

23 november 2020 Siebrand Krul

Een zeldzame gouden geuzenpenning uit 1566 is vorige week geveild voor 40.000 euro. De koper wordt niet bekendgemaakt, maar de kans is vrij groot dat de penning binnenkort in een museum te zien is. Geuzen droegen dit soort penningen in de tijd van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse koning Filips II. Ze werden om de hals gedragen als een soort militaire ordeteken.

Op schilderijen van bekende geuzenliederen zijn deze geuzenpenningen ook terug te vinden. Voor zover bekend zijn er nog slechts drie van deze penningen. Een daarvan is in eigendom van het Rijksmuseum. Eind 2019 werd de penning gevonden in de omgeving van Hoorn. Iemand was daar met een metaaldetector aan het zoeken. Er bestaan maar heel weinig penningen die aan de ontwerpen Jacques Jonghelinck kunnen worden toegeschreven. Een geuzenpenning in goud is nooit eerder gevonden
Het startbedrag bij Heritage Auctions Europe in IJsselstein was vastgesteld op 20.000 euro. Van tevoren was niet bekend hoeveel de penning waard was. Het is een uniek exemplaar en nog niet eerder op de markt verschenen. Het veilinghuis bracht liefst 11.327 kavels munten, valuta en medailles onder de hamer.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder