Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Landschap vanuit de lucht

23 november 2020 Siebrand Krul

Het was zo'n mooie samenwerking, met de Vakgroep Archeologie van de universiteit van Gent: het Erfgoedcentrum Ename zou tot vlak voor Kerstmis de tentoonstelling Spoorzoeken-Landschap vanuit de lucht organiseren. Totdat ook hier covid-19 roet in het eten gooide en het Erfgoedcentrum alleen online is te bezoeken.

Bedoeling van om bijvoorbeeld dwars door het bladerdak van het bos te kijken naar een tumultueus verleden. Over wat graancirkels vertellen, vermomde bunkers en verdwenen vliegvelden te ontdekken. Om door de grond tot aan de ijstijd te zakken. Voor iedereen razend interessant, maar vooral voor kinderen spannend. Met hedendaagse luchtfoto’s, hoogtescans geheimen te onthullen en sporen aan om het Oost-Vlaamse landschap met een nieuwe bril op te herontdekken en te herbeleven. Want onder onze voeten zit een heel verhaal.
Kijk op https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/erfgoedinstellingen/ename/tentoonstelling.html wat -en wanneer- nog mogelijk is


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder