Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Albertus van Leuven

23 november 2020 Siebrand Krul

24 november († 1192) De Germaanse naam Albertus betekent door adel schitterend. Albertus komt uit een rijke en belangrijke Brabantse familie. Hij is kanunnik in Luik. In 1192, wanneer hij vijfentwintig jaar is,wordt Albertus door de paus benoemd tot prins-bisschop van Luik. Dit betekent dat Albertus niet alleen hoofd van de Luikse kerk is maar ook wereldlijk bestuurder van het gebied.

Deze combinatie is in die tijd heel gewoon. Ook de Utrechtse bisschop is tegelijkertijd vorst van het Sticht en Oversticht. Hij heeft daar de rechten van een wereldlijk heerser, zoals een graaf. De keizer protesteert tegen de keuze van Albert. Tot die tijd heeft hij altijd de bisschop benoemd. Hij zorgt ervoor dat Albertus Luik niet in kan. Albertus besluit dan naar Reims te reizen. Onderweg komt hij drie ridders tegen die kwade bedoelingen hebben. Zij vermoorden Albertus. Er steken drie speren uit zijn lijf.

Moderne namen, afgeleid van Albertus: Aalbertus, Ab, Adelbert, Adelbrecht, Albert, Alberto, Ap, Appie, Berrie, Elbert, Elbregt, Aalbrechtje, Adelberta, Alberta, Alberte, Albertine, Brecht, Bregtje, Elberta, Elbertine


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder