Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Prins Charles: ‘ICH DIEN’

04 november 2020 Siebrand Krul

Traditiegetrouw verleent de Britse koning of koningin aan de oudste zoon en beoogd troonopvolger, de titel ‘Prince of Wales’. Op 1 juli 1961 werd Charles tijdens een indrukwekkende ceremonie in Caernarfon Castle in noordwest-Wales met deze titel vereerd. Daarbij hoort een speciaal embleem of insigne: een kroon waaruit drie witte struisvogelveren steken met onder de kroon een blauw lint met de spreuk ‘ICH DIEN’.

De herkomst van dit motto is onduidelijk, maar volgens de overlevering gaat deze terug tot de 14de eeuw, en wel tot een specifieke dag en gebeurtenis: 26 augustus 1346, de slag bij Crécy.
In 1284 werd Wales door koning Edward I (1272-1307) onder gezag van de Engelse troon gesteld. Om de band tussen beide rijken te verstevigen verleende Edward aan zijn oudste zoon, de latere koning Edward II (1307-1327), in 1284 geboren in Caernarfon Castle, de titel Prince of Wales. Een traditie was geboren. In 1343 ontving Edward, bijgenaamd the Black Prince, van zijn vader Edward III (1327-1377) de titel. Welnu, deze Black Prince was een van de aanvoerders van de Engelse en Welshe troepen die in Crécy in 1346 tegenover een getalsmatig superieur Frans leger onder leiding van de koning Filips VI stonden. In 1337 namelijk had Edward III de Fransen de oorlog verklaard omdat hij meende recht te hebben op de Franse kroon.

Het embleem van de Prince of Wales.

Deze oorlog staat bekend als de Honderdjarige Oorlog die pas in 1453 ten voordele van de Fransen werd beslecht. Crécy daarentegen eindigde in een eclatante overwinning voor de Engelsen dankzij hun goed geoefende boogschutters. Een van de vele gesneuvelde ridders aan Franse zijde die dag was Jan, graaf van Luxemburg en koning van Bohemen, bijgenaamd Jan de Blinde, omdat hij tijdens een kruistocht in Litouwen in 1336 blind was geworden. Ondanks deze handicap wilde hij zijn diensten aanbieden aan Filips. Hij gebood zijn gevolg daarom de teugels van hun paarden aan die van zijn paard te binden zodat zij als één troep naar de vijand konden galopperen. Erg ridderlijk, maar het einde was dramatisch.
Ben Speet

Openingsbeeld: De slag bij Crécy, 26 augustus 1346. 15de-eeuwse miniatuur. Rechts de Engelsen en de Welsh met hun ‘long bows’, links de Fransen met hun inferieure kruisbogen.

Lees de rest van het verhaal, met de ontknoping, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder