Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Neurenberg-processen

04 november 2020 Siebrand Krul

Op 14 november 1945, 75 jaar geleden, begint in Neurenberg, zoals afgesproken door de Grote Vier (Amerika, Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk), het proces tegen 24 kopstukken van het naziregime. Met opzet is voor Neurenberg gekozen, omdat de nazi’s hier hun jaarlijkse partijdagen hielden en hier in september 1935 de beruchte ‘rassenwetten’ werden aangenomen. Bovendien stonden hier geschikte gebouwen nog overeind, en niet in Berlijn, de voorkeur van de Russen.

De aanklacht van het Internationale Militaire Tribunaal van Neurenberg tegen de verdachten bestaat uit vier delen: 1) het samenzweren tegen de wereldvrede; 2) het voeren van een agressieve oorlog; 3) het plegen van oorlogsmisdrijven; 4) het plegen van misdrijven tegen de mensheid of, zoals men in Nederland zegt, de menselijkheid. Deze laatste aanklacht is een novum en ingebracht door de Amerikaanse hoofdaanklager Robert H. Jackson.

De Amerikaanse soldaat Herbert Boe van de afdeling vertalingen bij een stapel transcripties van een deel van de aanklachten. (Imagno/Getty Images)

Op 1 oktober 1946 doen de acht rechters hun uitspraak; twaalf keer de doodstraf, zeven keer een gevangenisstraf en vijf keer vrijspraak. Op 16 oktober worden de ter dood veroordeelden in München opgehangen. Rijksmaarschalk Hermann Göring blijft dit lot bespaard, omdat hij op de avond voor zijn executie er in slaagt zelfmoord te plegen in zijn cel.

Hoofdaanklager Robert Jackson.
Göring in discussie met zijn advocaat. (Keystone via Getty Images)

Onder de opgehangenen bevindt zich ook Arthur Seyss-Inquart, de Reichskommissar für die besetzten niederländischen Gebiete. Na te zijn gecremeerd, wordt hun as uitgestrooid in de rivier de Isar. De gevangenen worden ondergebracht in de Berlijnse Spandaugevangenis. Daar worden zij afwisselend door de Grote Vier bewaakt.
Ben Speet

Openingsbeeld: De belangrijkste aangeklaagden: de beweeglijke Göring, de apathische Heβ, von Ribbentrop, Keitel, daarachter Dönitz, Raeder, Schirach en Sauckel.

Lees het volledige artikel in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder