Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Venetië in 1890

07 oktober 2020 Siebrand Krul

Deze foto's van Belle Époque Venetië zijn met behulp van het Photochrom-proces ingekleurd. De eigenaar van de beelden, Library of Congress in Washington, legt de techniek uit: ‘Fotochroomafdrukken zijn op inkt gebaseerde afbeeldingen die worden geproduceerd door de directe fotografische overdracht van een origineel negatief op litho- en chromografische drukplaten'. De uitvinder van de photocrom, Hans Jakob Schmid, bedacht de techniek in de jaren 1880.

Hoewel Photocrom-afdrukken sterk op kleurenfoto’s kunnen lijken, zijn de kleine puntjes die het op inkt gebaseerde fotomechanische beeld vormen, zichtbaar als je ze door een vergrootglas bekijkt. Het fotomechanische proces maakte massaproductie van levendige kleurenafdrukken mogelijk, waarbij voor elke kleur een afzonderlijke lithografische steen nodig was, gewoonlijk minimaal zes stenen en vaak meer dan tien stenen. De fotochrometechnologie heeft ons, naast andere opvallende stukken visuele geschiedenis, deze weelderige beelden van Venetië opgeleverd, die de schrijver Jan Morris ooit omschreef als ‘minder een stad dan een ervaring’.

Het Grand Canal bij maanlicht.

De bouw van Venetië begon in de 5de eeuw na Christus na de val van het Romeinse rijk toen vluchtelingen van het vasteland naar de eilanden in de lagune vluchtten. Al snel waren het er zoveel dat ze meer ruimte nodig hadden, dus sloegen ze houten palen diep in de klei onder de grond. Bovenop de houten palen bouwden ze houten platforms, en daarbovenop hun gebouwen – wat betekent dat Venetië in wezen is gebouwd op hout en water. Het hout heeft door de eeuwen heen op wonderbaarlijke wijze verval kunnen voorkomen omdat het onder water staat en niet wordt blootgesteld aan zuurstof, en ook omdat het zoute water het hout heeft uitgehard tot een duurzamere steenachtige consistentie.

Een blik vanuit de Campanile.

Venetië staat bekend als ‘La Dominante’, ‘La Serenissima’, ‘Koningin van de Adriatische Zee’, ‘Stad van het water’, ‘Stad van de maskers’, ‘Stad van bruggen’, ‘De drijvende stad’ en ‘Stad van Grachten ‘. De lagune en een deel van de stad staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Delen van Venetië staan bekend om de schoonheid van hun omgeving, hun architectuur en kunstwerken.
Venetië staat bekend om verschillende belangrijke artistieke stromingen – vooral tijdens de Renaissance – heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van symfonische en operamuziek, en is de geboorteplaats van Antonio Vivaldi. Ook was Venetië eeuwenlang een dominante politieke en maritieme macht in het oostelijke Middellandse Zeebekken.

Openingsbeeld: Duiven voeren op het San Marcoplein.

Dogepaleis.
Het interieur van de Basiliek van San Marco.
Gondels en de Piazzetta di San Marco.
Een processie voor St. Marco.
Een concert op het San Marcoplein.
De Piazzetta.
Secco Marina in San Giuseppe.
Dogepaleis en de Piazzetta.
Het eiland San Giorgio Maggiore.
De drie bruggen.
Een processie over het Canal Grande.
Het Pesaropaleis aan het Canal Grande
Het Canal Grande.
Het Canal Grande en de Rialtobrug.
Paradijsbrug.
De Rialtobrug.
San Marcoplein en de Campanile.
Venetië.
Binnenaanzicht van San Marco.
Venetië, 1890.

Beeldbron: Library of Congress, Washington DC, VS.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder