Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Over Schaduw en Stilte

07 oktober 2020 Siebrand Krul

Een mysterieuze wereld in zwart-wit, overheerst door stilte en schaduw. In het BELvue Museum in Brussel loopt een tentoonstelling over Didier Comès, georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting die zijn artistieke nalatenschap beheert. Didier Comès is een van de belangrijkste Belgische stripkunstenaars, een meester in het zwart-wit en de fantasie.

In zijn verhalen geeft hij een stem aan de marginalen en de uitgestotenen. Zo geeft hij hen hun waardigheid en normaliteit terug. De tentoonstelling plaatst Comès en zij die in de schaduw van de maatschappij leven, in het licht.

Begin jaren tachtig brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een groot succes. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme boerenknecht die uitgebuit wordt door de grondeigenaar van Schoonvergeten en tot bewustzijn wordt gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès, die sterk werd geraakt door alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden.

De stripkunstenaar maakte naam als ‘meester der stiltes’ maar liet in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben genoten van een grote Brusselse tentoonstelling. Daar komt nu verandering in met dit initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van zijn artistieke patrimonium. Comès’ broer en zussen schonken het patrimonium dat zij als wettige erfgenamen in ontvangst hadden genomen, in 2013 aan de Koning Boudewijnstichting, met als opdracht het te vrijwaren voor de toekomst. Comès had in zijn testament namelijk geen maatregelen genomen om zijn patrimonium na zijn overlijden te beheren.

Didier Comès’ originele, ‘stille’ platen worden getoond naast originelen van Corto Maltese, de beroemdste strip van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip. Daarnaast zijn er ook originele platen te ontdekken van Christophe Chabouté, die als geesteszoon van Didier Comès wordt beschouwd.
Gelijklopend brengt uitgeverij Casterman in september 2020 een publicatie uit over het thema Schaduw en Stilte bij Comès.

Het tentoonstellingsproject is een partnerschap met het Maison Autrique in Brussel, waar gelijktijdig een tweede tentoonstelling loopt gewijd aan Didier Comès. ‘Comès achter gesloten deuren’ dompelt de bezoeker onder in de sfeer van het album Eva en brengt ode aan de psychologische fantasiewereld van Comès.

‘Comès. Over Schaduw en Stilte’
In het BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
T/m 3 januari 2021
Gratis toegang. In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren wel verplicht. Dat kan via www.belvue.be

Openingsbeeld: Foto door Olivier Boitet.

Beeldbronnen:

Silence pag 01.tif (© )
La Belette 18 .tif (© )
Eva pag 47.tif (© )
La Belette 33.jpg (© )
arbre-coeur 68.tif (© )
La Belette 01.tif (© )
Silence pag 149.tif (© )
Comes_HP_Platteau (2).tif (© )
arbre-coeur 84.tif (© )
la maison ou reves des arbres.tif (© )
l´arbre-coeur 27.tif (© )
dix de der.tif (© )
portrait (064) (L+R) (600.00 dpi) (0.000 cm) (5.0 cm) (Gain 1.00) CMYK_©Olivier Boitet_Gamma Rapho.tif (© )
la maison ou reves des arbres 15.jpg (© Casterman / Max Comès mandataire / photo : Musée en Piconrue)

Tentoonstelling ’Comès achter gesloten deuren’
In het Autrique Huis, Haachtsesteenweg 266, 1030 Schaarbeek
T/m 2 mei 2021
In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren verplicht.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder