Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wat was/is fascisme?

16 september 2020 Siebrand Krul

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen onderzoekt deze vragen die historici nog altijd bezighouden aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Vanaf 1 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

Het Nederlandse fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intriges, scheuringen en fusies; talloze kleine Führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. De film volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op diverse manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

Allen Tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal op. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.
De makers zijn nu ook bezig met een interactieve stamboom van het Nederlandse fascisme. Met veel verdiepende informatie, foto’s en niet gebruikt filmmateriaal en interviews met historici en verzamelaars.

Luuk Bouwman (Oss, 1977) is filmmaker en muzikant. Hij studeerde af aan kunstacademie St. Joost in Breda met een documentaire over de computerkunst van Professor kunstmatige intelligentie Remko Scha. In 2002 startte Luuk Tropisms.org, een online videodagboek waarnaar hij al reizend korte films uploadde. De site geldt als een van de eerste vlogs. Zijn documentaire Het nieuwe Westen (2006) werd genomineerd voor de Prix Europa. Dick Verdult – Het is waar maar niet hier (2017), genomineerd voor de Margaret Mead Filmmaker Award, kreeg de prijs voor de beste documentaire op het DocFeed Festival. Als muzikant speelde Bouwman in Aux Raus, een techno-punkband die hij samen met Bastiaan Bosma formeerde. Met kunstenaar Rafael Rozendaal maakt hij elektronische muziek onder de naam Cold Void. En Bouwman heeft een maandelijkse programma op Red Light Radio.

ALLEN TEGEN ALLEN
Regie Luuk Bouwman, montage Barbara Hin, camera Jan Pieter Tuinstra, geluid Bram Meindersma, Kees de Groot, Benny Jansen, sound design & mixage Mark Glynne, muziek Bram Meindersma, Igor Wouters, producent Joost Verheij, Doc.Eye Film


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder