Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vliegtuigkapingen

16 september 2020 Siebrand Krul

Vijftig jaar geleden, op 6 september 1970, slagen acht leden van het in 1967 opgerichte Volksfront voor de bevrijding van Palestina er met een spectaculaire actie in binnen enkele uren vier vliegtuigen te kapen. Eén daarvan mislukt, die van EL Al vlucht 219 (een Boeing 707) met 148 inzittenden, omdat de captain een duikvlucht inzet, waardoor de twee kapers omver worden gekegeld en zo overmeesterd kunnen worden.

Een van hen is de fotogenieke Leila Khaled, die een jaar eerder al een vliegtuig had gekaapt. Eigenlijk hadden vier kapers in Amsterdam, op Schiphol, aan boord moeten gaan van dit El Al vliegtuig, maar twee werden geweigerd, omdat er iets mis was met hun paspoorten. Onbegrijpelijk, maar echt waar: deze twee kopen meteen twee eersteklas tickets voor Pan Am vlucht 93, een Boeing 747, en kunnen zonder problemen hun stoel zoeken en vervolgens het vliegtuig kapen.

Leila Khaled. De vrouwelijke versie van Che Guevara werd zij wel genoemd, omdat zij, net als hij, hét symbool werd van de strijd tegen onderdrukking en onrecht.

De andere twee vliegtuigen zijn TWA vlucht 741, een Boeing 707 met 158 inzittenden en Swissair vlucht 100, een DC-8, met 157 inzittenden. De bedoeling is dat alle gekaapte toestellen landen op Dawson Field, een naargeestig, stoffig vliegveld in de Jordaanse woestijn. De captain van Pan Am 93 weigert dat, omdat volgens hem een jumbojet daar niet kan landen. Na een tussenstop in Beiroet, waar de kist vol met explosieven wordt gehangen, landt ze in Caïro. De passagiers en bemanning mogen eruit, waarna de trotse, spiksplinternieuwe Jumbo wordt opgeblazen. TWA 741 en Swissair 100 landen veilig op Dawson Field.

Gegijzelden van de BOAC VC-10 komen na hun vrijlating aan op Heathrow, Londen, 13 september 1970. (Foto Wesley/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Drie dagen later, op 9 september, landt hier weer een gekaapt toestel, BOAC vlucht 775, een VC-10, met 114 inzittenden. De internationale pers is inmiddels samengestroomd op Dawson en zo kan het Volksfront aan de gehele wereld zijn eisen stellen: aandacht voor de Palestijnse zaak en de bevrijding van gevangen genomen leden van het Front, en dan met name Leila Khaled. De deadline is 12 september, anders…!

Op die aangekondigde dag laten de Palestijnen zien dat het hen menens is. Voor het oog van tientallen camera’s worden de drie toestellen opgeblazen. Ondertussen zijn al wel de meeste gegijzelden vrijgelaten. De overigen kunnen pas op 30 september naar huis, na de belofte dat Khaled en nog enkele andere Volksfronters zullen worden vrijgelaten.
Ben Speet

Openingsbeeld: De gekaapte TWA en Swissair op Dawson Field na overname door krijgers van het Palestijnse Volksfront. Op de voorgrond schaduwen van gegijzelden. (GettyImages)

Lees het hele verhaal in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder