Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kleine drummer is een held

16 september 2020 Siebrand Krul

De ‘Medal of Honor’ is de hoogste onderscheiding voor moed en dapperheid die aan een lid van het Amerikaanse leger kan worden toegekend. Is de motivatie tegenwoordig uitvoerig, de vroegste uitreikingen hielden het beknopt. Neem die Johann Christoph Julius Langbein: ‘Een drummer van vijftien jaar oud, die vrijwillig en onder zwaar vuur een gewonde officier te hulp schoot, zorgde voor medische hulp voor hem en hielp hem naar een veilige plaats te brengen.’

Bij de begindagen van de Medal of Honor, tijdens de Burgeroorlog (1861-1865), was de korte vermelding vaak in tegenspraak met de buitengewone omstandigheden achter de onderscheiding.
J.C. Julius Langbein werd in 1845 in Duitsland geboren, en emigreerde als klein kind naar de Verenigde Staten. Hij bracht zijn jonge leven door in Brooklyn, New York, voordat hij, zoals veel emigranten, deelnam aan de strijd tussen de Unie en de Confederatie. Op vijftienjarige leeftijd – en met toestemming van zijn ouders – meldde Langbein zich bij de 9th New York Volunteers van het Union Army, ook wel bekend als ‘Hawkins ‘Zouaven’, waar hij als drummer diende. Hij was jong en klein, met vrouwelijke trekken die hem de bijnaam ‘Jennie’ opleverden. In januari 1862 sloten Langbein en zijn regiment zich aan bij generaal Ambrose Burnside’s North Carolina Expedition.

J.C. Julius Langbein, in zijn regiment bekend als ‘Jennie’.

Op 19 april 1862 werd luitenant Thomas L. Bartholomew tijdens een actie bij de Slag om Camden in North Carolina door granaatscherven in het hoofd geraakt. De officier, uitzinnig van zijn wond, dwaalde gevaarlijk tussen de vuurlinies en zakte in elkaar. Langbein rende hem te hulp ondanks aanhoudende zware vijandelijke beschietingen. Hij slaagde erin de officier in veiligheid te brengen. Hij rende weg om hulp te zoeken, maar kreeg van de regimentschirurg te horen dat de officier te ver van de hulppost was om te redden. Langbein was echter vastbesloten de luitenant niet in de steek te laten. Met de hulp van een andere soldaat bracht hij hem naar een nabijgelegen huis en sloop hem vervolgens in de koets van andere gewonden die op weg waren naar het federale ziekenhuis op Roanoke Island.
Door Langbeins dapperheid kreeg Bartholomew de medische zorg die hem in staat stelde te herstellen, en de drummer werd vervolgens aanbevolen voor de Medal of Honor. Om redenen die niet helemaal duidelijk zijn, maar misschien omdat Langbein loog over zijn leeftijd om in dienst te treden, werd zijn Medal of Honor pas op 7 januari 1895 goedgekeurd. In 1905 diende hij een aanvraag in bij het Record and Pension Office van het Adjudant General’s Office en ontving uiteindelijk zijn Medal of Honor op basis van zijn acties in de Slag om Camden meer dan veertig jaar eerder.

‘Legion Constitution and By-Laws’, vastgelegd in september 1904.
Het ontwerp uit 1904 van de Medal of Honor zoals toegekend aan J.C. Julius Langbein.

Vanwege die vertraging kreeg Langbein de medaille naar het ontwerp van 1904, de derde variant sinds de introductie in 1862. Elke tak – leger, marine en luchtmacht (na 1956) – heeft een apart ontwerp voor de eremedaille. Mariniers ontvangen de marinemedaille, evenals de kustwacht. Volgens de resolutie van het Congres waarin dit werd geregeld, was de medaille bedoeld om ‘die onderofficieren en soldaten te erkennen die zich het meest onderscheiden door hun dapperheid in actie en andere militaire kwaliteiten’.

Trommel en drumstokken gebruikt door J.C. Julius Langbein.

Langbein verliet het regiment in 1863 en keerde terug naar zijn huis in New York City. Hij trok het uniform weer aan in 1869, dit keer als infanterieofficier bij de New York National Guard, waar hij opklom tot de rang van kapitein. Langbein keerde vervolgens opnieuw terug naar het burgerleven en werd advocaat en vervolgens rechter in de staat New York. In 1905 werd hij verkozen tot commandant van de Medal of Honor Legion. De Medal of Honor Legion werd in het leven geroepen op 23 april 1890 in Washington, D.C., en bestond uit officieren en manschappen van het Union Army die tijdens de burgeroorlog Medals of Honor kregen. Van de Medal of Honor Legion-leden kregen 1.500 Army Medals of Honor en 600 Navy Medals of Honor. Negenenzestig van de 600 kregen medailles voor hun dienst in de Spaans-Amerikaanse oorlog. De Medal of Honor Legion werd ontbonden in 1918, acht jaar na de dood van J.C. Julius Langbein, de 15-jarige drummer die de Medal of Honor ontving voor moed en moed op een slagveld in de burgeroorlog.
Kathleen Golden, Smithsonian Division of Armed Forces History, Washington DC


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder