Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Je woonplek op aarde

16 september 2020 Siebrand Krul

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er 142.000 burgers en militairen gevangenen in verschillende kampen in het toenmalige Nederlands-Indië. Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting illustreert het kampleven zonder omwegen. De tentoonstelling draait om vijftig tekeningen die onder moeilijke omstandigheden zijn vervaardigd, meestal door gedetineerde kunstenaars.

Het bekijken ervan vraagt een consciëntieuze aandacht, want er is veel te zien op de afbeeldingen. De reis naar het kamp, een bezoek aan de tandarts, het ontluizen van de beddenplanken, de wasruimtes en toiletten: vrijwel alle aspecten van het dagelijks kampleven zijn afgebeeld – tot aan muziekgroepjes toe. In de tentoonstelling worden ook tekeningen en voorwerpen van dwangarbeiders aan de spoorlijnen of scheepswerven getoond.
De tekeningen krijgen een extra dimensie omdat ze zo gedetailleerd zijn. De kunstenaars lijken vooral vast te leggen wat ze waarnemen, zonder daar een artistieke visie aan te verbinden.
Behalve tekeningen zijn er ook voorwerpen te zien die zijn gemaakt door de zogeheten ‘buitenkampers’. Dit waren Indische Nederlanders die niet gevangen waren, maar niettemin steeds meer gebukt gingen onder de Japanse agressie of geweld van nationalisten. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, maakten zij handwerkjes als poppen en ceinturen, om die te verkopen aan bijvoorbeeld plaatselijke opkopers. Net als de tekeningen zijn het kleinoden die het grote verhaal vertellen. Dit hoogstpersoonlijke perspectief maakt van Getekend een aangrijpende tentoonstelling.
Jaap Krol

Openingsbeeld: A.M. Steensma, Barakinterieur. Vrouwenkamp Kampong Makassar, Jakarta, 1945. (Coll. Museon)

Museon
Stadhouderslaan 37, Den Haag
0031-70 33 81 338
Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting
www.museon.nl
Tot en met 1 november, di-zo 11-17

Lees over nog veel meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder