Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Scheidsrechterlijke uitspraak

24 augustus 2020 Siebrand Krul

Op 30 augustus 1940, tachtig jaar geleden, werd in Wenen de Tweede Scheidsrechterlijke Uitspraak geproclameerd. Daarin dwongen Duitsland en Italië Roemenië om de helft van Transsylvanië (Zevenburgen) af te staan aan Hongarije. Deze ‘correctie van Trianon’, 43.492 vierkante kilometer groot, moest Hongarije ertoe bewegen om in de oorlog de kant van de Asmogendheden te kiezen.

Kort nadien raakte Roemenië ook Dobroedzja kwijt aan Bulgarije, waar tegenover stond de terugker van Bessarabië en Transnistrië.
Zowel het Verdrag van Trianon als deze Tweede Scheidsrechterlijke Uitspraak zorgden voor massale volksbewegingen in de Centraal-Europese landen en blijven daar tot de dag van vandaag zorgen voor onrust over onvervulde geopolitieke wensen.

De geschiedenis van Centraal-Europa laat als vanouds het Westen koud. Deze Tweede Scheidsrechterlijke Uitspraak is daarom voor de meeste westerlingen volkomen onbekend. Deze onverschilligheid veroorzaakt Westers misbaar als Centraal-Europese landen eigen politieke keuzes maken die uit de pas lopen van de heersende mores.

Foto: Hongaarse troepen bezetten op 13 september Kézdivásárhely (Targu Secuiesc).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder