Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Olympische eeuw

24 augustus 2020 Siebrand Krul

Op zondag 13 september vindt naar jaarlijkse gewoonte de Vlaamse Open Monumentendag plaats. Om een mogelijke verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zet de stad Antwerpen –getroffen door uitbraken- dit jaar maximaal in op een digitale editie. Centraal thema is een tour ‘100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen’. Het is immers een eeuw geleden dat de stad de Spelen huisvestte.

Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen er mogelijk nog Antwerpse monumenten hun deuren openen voor een fysiek bezoek op 13 september. Maar ondertussen kan iedereen sowieso Open Monumentendag van thuis beleven, met een digitale publicatie in het thema van dit jaar: 100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen.

De openingsceremonie.

De stad bracht veertig Antwerpse locaties die een link hebben met dit thema samen in een digitale tour vol beeldmateriaal, feiten over de sporten en de gebouwen en een virtuele rondleiding. Naast sportdisciplines zoals tennis en voetbal komen ook vergeten parels aan bod, waaronder volkssporten als kolven en verdwenen sportaccommodaties als Palais de Glace en de Handelsbeurs.

Het Belgische voetbalelftal dat de Olympische titel won. De Tsjechische tegenstander liep halverwege de wedstrijd van het veld: kwaad over de partijdige scheidsrechter. Er waren meer incidenten bij het voetbaltoernooi.

In 1920 was Antwerpen gaststad voor de zevende editie van de moderne Olympische Spelen. Na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog werd zo een nieuwe start gegeven aan de Internationale Olympische Beweging. Voor Open Monumentendag was deze verjaardag de gelegenheid om te focussen op sport in het algemeen en de Olympische Spelen in het bijzonder.

Iedereen kan de digitale tour ontdekken op https://openmonumentendag2020.antwerpenmorgen.be/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder