Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Observatory Circle nr. 1

24 augustus 2020 Siebrand Krul

Als er één presidentiële ambtswoning in de media komt, is het wel die van de Amerikaanse president: het Witte Huis in Washington. Maar weet je dat ook de vicepresident van de VS een eigen residentie heeft? Dat is: Observatory Circle nr. 1, Washington DC. Een bezoekje toen de huidige presidentskandidaat Joe Biden er resideeerde.

We herinneren ons de beelden van de nogal genante machtsoverdracht van president Barack Obama aan zijn opvolger Donald Trump op het Witte Huis in Washington. Minder in de media-aandacht was een gelijkaardige gebeurtenis die zich afspeelde enkele kilometers verderop, toen vicepresident Joe Biden zijn opvolger Mike Pence ontving in Observatory Circle nr. 1, sinds 1974 de officiële ambtswoning van de vicepresident van de Verenigde Staten van Amerika.

Joe en Jill Biden ontvangen Mike en Karen Pence. (WhiteHouse.gov)

Het huis is riant gelegen in het militaire domein van het Naval Observatory in het noordwestelijk deel van Washington, een goeie vier kilometer verwijderd van het Witte Huis. Naast de ambtswoning ligt hier ook de nationale sterrenwacht van de Amerikaanse marine: United States Naval Observatory (USNO). Het cirkelvormige terrein Observatory Circle met een omtrek van net geen twee kilometer omvat verscheidene astronomische observatoria met telescopen en andere wetenschappelijke apparatuur. Het is ook de standplaats van de US Master Clock, een atoomklok die de officiële tijd in de VS bepaalt. De nulmeridiaan van Washington – het geografische ijkpunt voor de Verenigde Staten – loopt door de klokkenkamer van het Observatory.
Ten tijde van het vicepresidentschap van Dick Cheney was de ambtswoning en de onmiddellijke omgeving geblurred op de satellietbeelden van google maps, maar zodra Joe Biden aantrad in 2009 werden de beelden vrijgegeven en nu is het duidelijk zichtbaar.

Observatory Circle; de ligging in Washington DC. (Google maps)

The Admiral’s House

Het was president John Quincy Adams (1767-1848), zelf een amateur-astronoom, die in 1825 de oprichting van een nationale sterrenwacht verordende. Aanvankelijk lag die elders in Washington tot het instituut in 1893 naar de huidige plek verhuisde en hier nieuwe gebouwen optrok. Toen werd ook het huidige woonhuis van de vicepresident gebouwd, in eerste instantie bedoeld als woonplaats voor de Superintendent van het Naval Observatory, de dienstdoende officier, en zijn gezin. Architect was Leon Emil Dessez (1858-1918), die heel wat publieke en residentiële bouwwerken in en rond Washington op zijn palmares heeft staan.

Observatory Circle nr. 1: de tuingevel. (rr)

In 1923 nam de Chief Naval Operations hier zijn intrek, de hoogste marine-admiraal, en vanaf toen staat het bekend als The Admiral’s House. Eén van de bewoners was de legendarische WO II-admiraal Chester Nimitz, naar wie het nucleaire vliegdekschip USS Nimitz is genoemd.
In de late jaren zestig-begin jaren zeventig speelde de Amerikaanse regering met het idee om een permanente ambtswoning aan de vicepresident toe te kennen. Tot dan toe woonden de Amerikaanse vicepresidenten in hun private woning in de stad, maar dat kostte telkens zoveel aan veiligheidsmaatregelen dat een officiële residentie goedkoper zou uitkomen. Zeker toen bleek dat vicepresident Spiro Agnew in 1973 zijn privéwoning grondig had laten renoveren en uitbreiden mét overheidsgeld – zogezegd omwille van security reasons – om ze enkele maanden later met véél winst te verkopen.

Ronald en Nancy Reagan op bezoek bij George sr. en Barbara Bush in 1981. (WhiteHouse.gov)

Het oog viel op het Admiral’s House, dat ruim genoeg leek, voldoende prestige uitstraalde en bovendien middenin het militair domein van het Naval Observatory lag en dus makkelijk kon beveiligd worden. De eerste vicepresident die er zijn intrek zou nemen, was Gerald Ford in 1974, maar nog voor die kon verhuizen, moest de dienstdoende president Richard Nixon aftreden vanwege het Watergateschandaal en kwam Ford onverwacht in het Witte Huis terecht. Het was zijn opvolger Nelson Rockefeller die als eerste vicepresident dan officieel het adres Observatory Circle nr. 1 kreeg. In de praktijk bleef hij in zijn veel grotere privéwoning leven (’t was tenslotte een telg uit het miljonairsgeslacht Rockefeller), zodat pas met Walter Mondale in 1977 de éérste vicepresident echt zijn intrek nam in het huis. Sindsdien hebben alle vicepresidenten met hun vrouw en hun gezin (The Second Lady and The Second Family) er gewoond.

Hierboven en foto’s hieronder: Het landhuis in koloniale Queen Anne-stijl meet 850 vierkante meter woonoppervlakte over twee etages met een bijkomende zolderverdieping en nog enkele aanpalende bijgebouwen. Typisch Amerikaans Queen Anne zijn het ronde torentje, de portieken en de rondom lopende open gaanderij. Het oogt huiselijker en gezelliger dan het toch wat pompeuze Witte Huis.

Het is in de eerste plaats het woonhuis van de vicepresident en zijn gezin, want de vicepresident en zijn staf beschikken ook over een officieel kantoor in de West Wing van het Witte Huis. Naast het landhuis ligt een open zwembad en rondom een ruime tuin, die aansluit op het parkdomein van het Naval Observatory.
De Amerikaanse regering gebruikt het huis wel eens voor informele gesprekken met belangrijke gasten, ver van de cameraploegen en fotografen die altijd rond het Witte Huis cirkelen op zoek naar unieke beelden.

Als je op de koffie wordt geïnviteerd, drink je uit dit porselein met bladgoud én presidentieel zegel. (WhiteHouse.gov)
Vicepresident Joe Biden ontvangt de Israëlische premier Netanyahu in 2010. (WhiteHouse.gov)

Geheime bunker?

Ligt er een geheime bunker onder de ambtswoning van de vicepresident? Joe Biden zou dit tijdens een interview verklapt hebben. Hij sprak over ‘a hideaway behind a massive steel door secured by an elaborate lock’. Deze ruimte zou aangelegd zijn in 2001/02 na de aanslagen van 9/11 als veilige zone voor de vicepresident en zijn naaste medewerkers.
Een regeringswoordvoerder ontkende het bestaan van deze bunker. Biden zou alleen maar gesproken hebben over een speciale werkplek, maar niet over een ondergrondse bunker. Nochtans getuigen omwonenden van de Observatory Circle over heel wat bouwactiviteit en graaf- en boorwerken in de maanden na 9/11 rondom de ambtswoning.
Canvas curiosa/Koen De Vos


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder