Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kinderen manipuleren

24 augustus 2020 Siebrand Krul

Het Design Munseum in Den Bosch doorbrak vorig jaar een taboe met het tonen van nazi-kunst. Dat effende het pad voor het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht voor de tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945’. De bezoeker wordt meegenomen in de belevingswereld van de Duitse jeugd voor en tijdens WO II en toont de manipulerende technieken. Les: elke vorm van media moet kritisch worden bekeken.

Hakenkruizen in schoolboekjes en op speelgoed. Tekeningen en foto’s van Adolf Hitler in kinder- en jeugdboeken. Een verzamelalbum met sigarettenplaatjes van de nationaalsocialistische partij. Tussen 1933 en 1945 werd de Duitse jeugd op geraffineerde en grondige wijze door het nationaalsocialistisch regime verleid en beïnvloed. In woord en beeld werden jongeren doordrongen van Hitlers idealen van saamhorigheid, vaderlandsliefde en opofferingsgezindheid.

De tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945’ laat beeldpropaganda zien in de omgeving waarin ze toen ook te zien was: thuis, op straat en in de klas. Subtiel maar onontkoombaar. Meer dan 300 schoolboeken, prentenboeken, wandkaarten, schoolplaten, dagboeken, sigarettenplaatjes-albums en jeugdliteratuur, leggen in deze tentoonstelling de mechanismen van manipulatie en beïnvloeding van de Duitse jeugd bloot. Het contrast tussen de ogenschijnlijk onschuldige propagandaplaatjes en de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog kan bijna niet groter.

Voor het eerst is de unieke collectie van Gerard Groeneveld (auteur van ‘Hitlers jongste hoop’) in een museum te zien, aangevuld met objecten uit de collecties van de Universität Würzburg, het Schulmuseum Bremen en andere bruikleengevers.
In het bijbehorende educatieve programma ‘Beeld en Boodschap’ laat het museum zien hoe beïnvloeding tot stand komt en wordt verbinding gemaakt met de actualiteit. Scholieren en studenten van groep 7/8, het vo, mbo en hbo leren om beeld kritisch te lezen. Ze ontwikkelen hun beeldgeletterdheid, worden zich bewust van propaganda in verleden en heden en vergroten hun mediawijsheid in een tijd waarin fake news aan de orde van de dag is.

Afbeeldingen collectie Gerard Groeneveld.

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97 3311 JG Dordrecht
https://www.onderwijsmuseum.nl/
Nazi-propaganda voor de jeugd. t/m 9 mei 2021


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder