Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Concentratiekampen Kanaal

07 juli 2020 Siebrand Krul

Zelfs na de landing in Normandië, D-Day, bleven langs de Franse Atlantische kust zes Duitse Festungen tot in mei 1945 weerstand bieden. Ook de Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey bleven tot 9 mei onder Duitse controle, Alderney zelfs tot 16 mei 1945.

Op de eilanden werden in 1942 verschillende werkkampen voor de bouw van de Atlantikwall opgericht door de Organisation Todt, vooral bevolkt door Oost-Europeanen maar ook door Spanjaarden en Tsjechen. Op Alderney werden vier grotere werkkampen opgericht, twee gewone en twee voor dwangarbeiders. De kampen kregen – allicht om het heimatgevoel te stimuleren – namen van Duitse Waddeneilanden. De kampen Norderney en Sylt, waar een duizendtal Franse Joden en een zestigtal Nederlandse werkslaven zaten, werden in 1943 aan de SS overgedragen als buitenkampen van Neuengamme.

Nieuwe gevangenen van Neuengamme en van Sachsenhausen werden aangevoerd. Begin juli 1944 gingen ze, via St.-Malo, allemaal naar elders. Net als in andere SS werkkampen was het regime hels, maar de SS registreerde slechts 103 overlijdens in Sylt. De Duitsers wisten veel sporen uit voor de Britten het eiland overnamen. Aangezien er geen Engelsen onder de slachtoffers waren, kregen de kampen in Groot-Brittannië weinig aandacht. Een werd gebruikt als camping en een andere als vuilnisstort.

In 2008 werd er een herinneringsbordje bij de vroegere ingangspoort van Sylt geplaatst. Pas in 2017 werd beslist om de site niet te ontwikkelen voor vastgoed of recreatiedoeleinden. Hoe de oorlogsherinnering moet worden georganiseerd is nog lang niet duidelijk. Om dat te kunnen opstarten werd door dr. Caroline Sturdy-Colls van de universiteit van Staffordshire een grondig archeologisch onderzoek van de hele kampzone uitgevoerd.
Harry van Royen

Lees nog veel meer spannende verhalen in de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder