Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Slag om Okinawa is voorbij

16 juni 2020 Siebrand Krul

Op 22 juni 1945, 75 jaar geleden, geven de laatste Japanners na een verbitterde strijd van bijna drie maanden op het eiland Okinawa zich over aan de Amerikanen. De dag ervoor heeft de Japanse commandant Mitsuru Ushijima ‘seppuku’ gepleegd, de traditionele samoerai-zelfmoord door emotieloos met een vlijmscherp mes de buik open te snijden en indien mogelijk het hart te doorboren.

Op 1 april gingen de Amerikanen in het noorden van Okinawa aan land om daar de vliegvelden en havens te veroveren om deze als uitvalsbasis in te zetten voor Operatie Downfall, de codenaam voor de invasie van het zo’n 550 kilometer westelijker gelegen Japanse thuisland, die voor november stond gepland. Aanvankelijk stuitten ze op weinig verzet, maar gaandeweg boden de Japanners steeds feller weerstand. Pas op 22 juni legden de Japanners de wapens neer en kon de balans worden opgemaakt. De Amerikanen telden ongeveer 70.000 gewonden circa 12.500 doden en vermisten, de meesten op zee geraakt door kamikazevliegtuigen. Tussen 6 april en 22 juni zijn ruim 1.900 van dergelijke vluchten uitgevoerd. Japan telde ruim 110.000 doden.

Amerikaanse mariniers vechtend bij Wana Ridge tijdens de Slag om Okinawa, mei 1945. Links Davis Hargraves, rechts Gabriel Chavarria.

Ook de plaatselijke bevolking werd zwaar getroffen: schattingen lopen uiteen van een tiende tot een derde van de 300.000 Okinawa’s. Zeker is dat vele duizenden zelfmoord pleegden, omdat de Japanners hadden gezegd dat Amerikanen barbaren waren, die geen krijgsgevangenen maakten en vrouwen verkrachtten.
De vraag of de verbeten strijd om Okinawa en de enorme verliezen een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij het besluit van Truman om de atoombom in te zetten is nog steeds niet afdoende beantwoord. De militaire plannenmakers hadden berekend dat Downfall zeker tussen de half en één miljoen gewonden en doden zou kosten. Om die reden lagen er al zo’n 500.000 ‘Purple Heart Medals’ klaar om namens de president uitgereikt te kunnen worden aan de doden en gewonden. Zij bleven in de kast liggen omdat Japan op 15 augustus de strijd staakte nadat Rusland Japan de oorlog had verklaard en Hiroshima en Nagasaki van de aardbodem waren gevaagd.
Ben Speet

Openingsbeeld: Het Amerikaanse vliegdekschip Bunker Hill wordt op 11 mei 1945 direct na elkaar door twee Japanse kamikazejagers getroffen, met 372 dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Lees nog veel meer spannende verhalen in de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder