Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mondkapjes maken

16 juni 2020 Siebrand Krul

Op de foto maken vrijwilligers van het Rode Kruis in het Californische Piedmont mondkapjes, bedoeld als bescherming tegen de Spaanse Griep. Het is oktober 1918 en wereldwijd zijn al tientallen miljoenen dodelijke slachtoffers gevallen. De New York Federal Reserve Bank publiceerde onlangs een alarmerende studie over de politieke gevolgen.

Afgelopen 4 mei verscheen de studie die een duidelijke correlatie aantoont tussen de Spaanse pandemie en de opkomst het nationaalsocialisme, c.q. buitenlanderhaat, in Duitsland. Onderzoeker Kristian Brickle stelt vast dat in steden met de meeste doden de grootste aanhang voor extreemrechts ontstond. Dat effect ijlde tot in de jaren dertig na.
In Duitsland heette de pandemie aanvankelijk de Vlaamse Griep, verwijzend naar de van de Vlaamse slagvelden terugkerende soldaten. En, anders dan corona (covid-19), maakte de Spaanse Griep vooral onder jonge mensen slachtoffers.

(Foto Edward ‘Doc’ Rogers/MediaNews Group/Oakland Tribune via Getty Images)

Lees nog veel meer interessants in de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder