Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Beda’s bloemen

16 juni 2020 Siebrand Krul

Hoe kun je mensen aanmoedigen om geld te doneren voor een goed doel? Aan het begin van de 20ste eeuw worstelde Beda Hallberg, een jonge Zweedse vrouw, met precies deze vraag. Ze wilde geld inzamelen voor mensen met tuberculose - een kleine papieren bloem was het antwoord op haar vraag.

Tuberculose is een ernstige infectieziekte die vooral de longen aantast. In de 19de en vroege 20ste eeuw was het een wijdverspreide ziekte in Europa, vooral onder armere mensen in stedelijke gebieden. Na de Industriële Revolutie leidden de groeiende industrieën en de behoefte aan arbeiders in fabrieken tot massale migratie naar steden. De bevolking in steden en andere centra van industriële productie nam toe, wat leidde tot rampzalige woonomstandigheden voor arbeiders en hun families. Omdat veel mensen in kleine appartementen of in dezelfde kamers woonden, was het moeilijk te voorkomen dat ziekten zich verspreidden. Tuberculose leidde dus tot een op de vier sterfgevallen in het Europa van de 19de eeuw.

De eerste keer dat Mayflowers werden verkocht in Uddevalla, Zweden, 1908. (Bohusläns museum)

In heel Europa begonnen verschillende organisaties en groepen campagne te voeren tegen de verspreiding van tuberculose en ter ondersteuning van de stedelijke armen. In Zweden zamelden particuliere initiatieven als eerste geld in om mensen naar sanatoria te sturen en het bewustzijn te vergroten over hoe de verspreiding van de ziekte kan worden beperkt.

Les Injés de la Tuberculose, Centraal Comité voor Militaire Hulp bij Tuberculose, Auguste Roll. (Nationale Bibliotheek van Denemarken en Universiteitsbibliotheek Kopenhagen)

Beda Hallberg

Beda Hallberg was een actief lid van de liefdadigheidsbeweging van Göteborg. Geboren in 1869, was ze de jongste dochter van een kapitein en een boerendochter. Haar vader verliet het gezin een jaar na haar geboorte om naar de VS te emigreren. Haar moeder en haar vier broers en zussen leefden in heel eenvoudige omstandigheden. Toch probeerde haar moeder arme en zieke buren te helpen.
Vanaf haar twaalfde woonde Beda bij haar tante in Göteborg, waar ze later, in 1888, met een tabakshandelaar trouwde. Vanaf de jaren 1890 bood ze zich aan voor een organisatie die de armen in Göteborg verzorgde en gezinnen bezocht in hun huizen waar tuberculose een wijdverbreid probleem was. Ze realiseerde zich al snel dat er meer geld nodig was om hen te helpen – en dat traditionele manieren om fondsen te werven – zoals bazaars – niet voldoende waren

Beda Hallberg op de 30ste verjaardag van de Mayflower-campagne in 1937. (Wikimedia Commons)
Het zieke kind, Edvard Munch, 1894. (Nationaal Museum Finland)

In 1906 kwam haar dochter Margot thuis met een kleine papieren badge ter herdenking van Gustavus Adolfusdag. Dat bracht Beda op het idee om kleine papieren bloemetjespennen te verkopen in ruil voor een donatie aan mensen met tuberculose in Göteborg. Ze richtte een commissie op met onder meer Frigga Carlberg, een feministische maatschappelijk werkster en schrijver, evenals de gemeentelijk arts K.J. Gezelius. Ondanks scepsis van haar omgeving, bestelde ze 100.000 blauwgekleurde papieren bloempinnen en besloot ze te verkopen voor elk 10 Öre (ongeveer vijftig eurocent), zodat bijna iedereen het zich kon veroorloven er een te kopen. Haar campagne werd een enorm succes. Op 1 mei 1907 in Göteborg werden ongeveer 139.000 Mayflowers verkocht, wat zelfs de verwachtingen van Beda overtrof. Een lokale krant schreef: ‘De blauwe bloem heeft gewonnen. De hele stad viert het. Je ziet het overal, waar je ook komt, op revers en jassen, sjaals en sjaals. Ondernemers, ambtenaren, arbeiders, oude mannen en kinderen, tramleiders, politieagenten, kajakkers, chauffeurs – ze dragen allemaal de bloem en voelen dat iedereen er graag bij betrokken is. Het is het ideaal van ideeën: simpel, enthousiast en aangrijpend. ‘

Een vrouw die Mayflowers verkoopt in Riga, 1912. (Latvijas Nacionālā bibliotēka)

Internationale hulp

Andere landen raakten al snel geïnteresseerd in het initiatief van Beda Hallberg en twee jaar later verspreidde Mayflowers zich naar alle Scandinavische landen en later naar Nederland, België, Rusland, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Zelfs Algerije, Cuba, de VS en India begonnen Mayflowers te verkopen om de strijd tegen tuberculose te ondersteunen.
Door haar huisbezoeken wist ze dat vooral kinderen het risico liepen geïnfecteerd te worden met tuberculose. Het geld dat ze met de campagne inzamelde, werd daarom gebruikt om kinderen naar sanatoria en zomerkampen te sturen om hen tegen de verspreiding te beschermen. Voortbouwend op haar vriendschap met de oprichtster van de Zweedse scoutingbeweging, Ebbe Lieberath, betrok ze schoolkinderen bij de verkoop van de bloemen, waardoor ze zich ook bewust werden van de omstandigheden van armere kinderen.

Vrouwen die bloemen verkopen voor de bestrijding van tuberculose in Nederland, 1924. (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
Förstamajblomman, 1910. (Finnish Heritage Agency)

Herinneringen

Helene, geboren in Finland in 1941 en later in haar leven naar Duitsland geëmigreerd, deelt haar herinneringen aan de verkoop van Mayflowers tijdens haar jeugd: ‘Op 1 mei hadden de verkenners altijd een parade helemaal tot aan de kathedraal. We moesten de hele week het scoutuniform dragen, zowel toen we op school zaten als toen we de Mayflowers verkochten. En we moesten er minstens tien verkopen – ik probeerde ze altijd aan mijn familie en familieleden te verkopen. Later was ik altijd blij met Mayflowers.’ Haar kleindochter Flora, die opgroeide in Duitsland, ontving Mayflowers van familieleden in Finland en herinnert zich: ‘Mayflowers hebben een bijna identiteitsbepalend effect op mij: het dragen van een in het buitenland herinnert me aan deze traditie van solidariteit, zelfs buiten Finland’.

Een man en een vrouw op een bankje in het park, de man heeft drie blauwe Mayflowers op zijn revers. (Nordiska museet)

Mayflowers vandaag

Met de opkomst van vaccins en behandelingen en een toename van de levenskwaliteit in de tweede helft van de 20ste eeuw, namen de gevallen van tuberculose snel af. In de meeste landen zijn de initiatieven van Mayflower verdwenen. Alleen de Scandinavische landen en Estland hebben nog steeds de traditie van het verkopen en dragen van Mayflowers. Tegenwoordig wordt het ingezamelde geld gedoneerd aan armere gezinnen en kinderen in nood.

Advertentie voor de Zweedse Nationale Vereniging tegen Tuberculose, 1944. Beda Hallberg aan de rechterkant. (Reklammärke, Malmö museer)

Beda Hallberg werd in 1914 en 1931 door de Zweedse koning bekroond met de Illis quorum-medaille en de Orde van Vasa. Ze werd in 1919 voorzitter van de Zweedse Nationale Vereniging tegen Tuberculose en reisde in 1931 vijf maanden door de Verenigde Staten om Mayflowers onder de Zweden te promoten emigranten. Ze stierf in 1945 en werd internationaal bekend om haar liefdadigheidswerk.
Europeana Common Culture/Larissa Borck, National Heritage Board Zweden

Openingsbeeld: Verkoop van de Mayflowers op de Koopmansheuvel van Karslkrona, 1910. (Blekinge museum)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder