Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hildegards kroon

27 mei 2020 Siebrand Krul

Evelin Wetter, curator van de Zwitserse Abegg Stichting, en de Franse kunsthistoricus Philippe Cordez identificeerden de middeleeuwse Nonnenkrone, bewaard in het textielmuseum van Riggisberg, als de kroon die Hildegard von Bingen (1098-1179) zou hebben gedragen. De abdis van het benedictijnse Rupertsberg-klooster bij Bingen was als mystica en componiste één van de invloedrijkste vrouwen uit haar tijd.

Op bepaalde feestdagen liet ze haar zusters religieuze kronen dragen, waarvan slechts één is bewaard en die zou volgens het recent historisch onderzoek van Hildegard zelf zijn. Kort voor haar overlijden werd ze door de gelovigen vervaardigd om de herinnering aan haar levend te houden in de hoop op een heiligverklaring (die kwam er pas in 2012). De zogenoemde kroon is niet in metaal, maar enkel bestaande uit stroken zijde, versierd met geborduurde amuletten in gouddraad, waarop het Lam Gods en koning Salomon afgebeeld staan.

De Nonnenkrone in het textielmuseum van Riggisberg.

Veel later werd ze gevoerd met blauw fluweel, waardoor ze eerder op een hoofddeksel ging lijken. Na Hildegards dood in 1179 verhuisde ze samen met een sluier en haar naar de benedictinessenabdij van Sint-Matthias in Trier, die in 1802 werd ontbonden. Uiteindelijk kwamen de relicten in bezit van een Franse adellijke familie uit de regio van Avignon. In 1999 werd het stuk geveild in Parijs, en kwam nadien via de Abegg Stiftung in de collectie van het textielmuseum in het Zwitserse Riggisberg. https://abegg-stiftung.ch/ (zie G-Geschiedenis 2017/3)
André Capiteyn

Lees het volledige artikel, en nog veel meer boeiends, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder