Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Goudgeld voor een dubbeltje

27 mei 2020 Siebrand Krul

Hoe is het mogelijk dat een ‘Wilhelmientje’, een dubbeltje uit 1944, voor liefst 8.500 euro werd geveild? Het is geslagen in Denver –vandaar de ‘D’ op de muntzijde- in een oplage van meer dan 25 miljoen. De veiling vond plaats op Catawiki, het bekendste, door experts samengestelde online verkoopplatform in Europa voor verzamelobjecten, kunst, design, sieraden, horloges, oldtimers en meer.

Het slaan van het muntje was een opdracht van de Amerikaanse regering, bedoeld voor Nederland om na de bevrijding te gebruiken. Echter heeft het nooit zover mogen komen. Dat de munt 75 jaar na dato alsnog op de markt verschijnt maakt het extra bijzonder.
De munt wordt beschouwd als de zeldzaamste Wilhelminamunt die er is en ontbreekt in bijna elke muntenverzameling.
Er zijn slechts enkele munten daadwerkelijk uitgebracht. De originele munt zou 25.400.000 keer geslagen zijn tussen 1943 en 1945, maar naar schatting zijn er slechts twintig stuks bewaard gebleven. Het grootste deel van de zilveren munten werd bij aankomst in Nederland direct teruggestuurd naar Amerika als aflossing voor het geleende zilver in de jaren daarvoor. Deze munten zijn vervolgens bijna allemaal omgesmolten, waardoor er uiteindelijk maar een paar exemplaren in omloop kwamen.

Eric Toonen, expert munten bij Catawiki: ‘Munten verzamelen wordt vaak beschouwd als een hobby van vroeger, maar nu er meer munten beschikbaar zijn dan ooit is het woord “hobby” eigenlijk te min. Het is ook meer dan passie en liefde voor items die je inspireren; we zien in heel Europa een trend waarbij het economisch potentieel van verzamelobjecten in waarde stijgt. Uit een recent onderzoek van Catawiki onder duizend Nederlanders blijkt dat 37% vandaag nog met een verzameling zou beginnen als het geld oplevert. Met name in deze onzekere tijden zien onze kopers waarde in het investeren in verzamelobjecten zoals munten en bankbiljetten, categorieën waarin er al enkele weken op rij records gebroken worden. En niet alleen gouden en zilveren munten doen het goed, ook numismatische munten (Italiaans, Frans, Aziatisch) zijn populair.
De in Denver geslagen Wilhelminamunt uit 1944 is een mooi voorbeeld van zo’n verzamelobject waarin geïnvesteerd wordt. Er schuilt waarde achter zo’n dubbeltje. Dat de munt op Catawiki ter veiling wordt aangeboden rond de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland, maakt het natuurlijk extra bijzonder.’

Over Catawiki
Catawiki is de drukste online marktplaats in Europa voor verzamelobjecten, kunst, design, juwelen, horloges, klassieke auto’s en zo meer. Dagelijks selecteren 200 gespecialiseerde in-house experts aan te bieden items, en ieder item wordt op kwaliteit geïnspecteerd. Catawiki is in 2008 opgericht in Assen, Nederland. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid van een kleine start-up naar een wereldwijd platform dat wekelijks 50.000 objecten in meer dan tachtig verschillende categorieën aanbiedt.
Het hoofdkantoor van Catawiki is gevestigd in Amsterdam. Het heeft 500 mensen in dienst, trekt maandelijks zeven miljoen bezoekers en zette in 2019 350 miljoen euro om.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder