Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verloren levens

04 mei 2020 Siebrand Krul

Het gebeurt niet zo vaak dat een zoon het levensverhaal van zijn moeder voltooit, vijftig jaar na haar vroegtijdige dood. In een schriftje had Simonne Reyniers herinneringen genoteerd aan haar familieleden en vooral aan haar oorlogsjaren in Groot-Brittannië, waar ze werkzaam was als verpleegster bij het Royal Medical Corps, een mooi carrièreperspectief voor een jonge vrouw in die tijd.

Daar wordt ze verliefd op Jack, een Canadese piloot, tot het telegram ‘missing in action’ hard aankomt. Na de bevrijding van Antwerpen mag ze nog mee de gewonden van de Duitse bombardementen verplegen, maar al snel komt de ontnuchtering: haar Britse diploma en ervaring zijn waardeloos, ze moet opnieuw van nul beginnen. Als jonge, ambitieuze vrouw was ze aan het leven begonnen, schreef ze, maar uiteindelijk was dat maar niets geworden. Haar zoon kon lezen dat zijn vader van bij de start eigenlijk al tweede keus was. Kon hij dit laatste moeilijk vergeten, voor het overige moet de auteur zijn geheugen danig hebben gepijnigd om dit alles, een halve eeuw na lectuur van het al snel verloren geraakte dagboek, in romanvorm te gieten; ongetwijfeld maakte hij hierbij ook gebruik van andere niet nader genoemde bronnen. Het werd hoe dan ook een levendige reconstructie van de lotgevallen van een zestal doodgewone mensen in de meest ingrijpende jaren van hun leven, die in oorlogstijd. Kleine mensen, afwezig in de historische studies of statistieken, die de oorlog tastbaar reduceren tot zijn maatschappij ontwrichtende proporties. Een familieverhaal dat zonder die inspanningen net als het schriftje samen met duizenden andere in de vergetelheid zou zijn verdwenen.
André Capiteyn

Jan Reyniers, Kleine mensen, grote oorlogen
Uitgeverij EPO, Berchem 2019. 169 blz., € 20 ISBN 978 94 626 7177 5

Lees nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder