Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘The Kent State Massacre’

04 mei 2020 Siebrand Krul

Op 30 april 1970, vijftig jaar geleden, informeert president Nixon op de televisie het Amerikaanse publiek dat Amerikaanse bommenwerpers en grondtroepen de Cambodjaanse grens zijn overgestoken om de schuilplaatsen, wapendepots en aanvoerlijnen van het Volksleger van Vietnam en de Vietcong te vernietigen. Tegenstanders van de Vietnamoorlog reageren furieus.

De volgende dag, 1 mei, gaan studenten van de Kent State University in Ohio de straat op om te demonstreren en rellen uit te lokken. De burgemeester van Kent roept daarop de noodtoestand uit. 2 mei: de demonstraties en rellen houden aan en het gerucht gaat dat de studenten de watervoorziening met LSD willen vergiftigen, winkels gaan plunderen en het ROTC-gebouw, een opleidingscentrum voor studenten die een officiersopleiding in het leger ambiëren, in brand willen steken, wat ook gebeurt. Reden voor de burgemeester om de gouverneur van Ohio te vragen soldaten van de Nationale Garde te sturen. Die komen laat in de avond aan. 3 mei: ’s avonds gaan de studenten opnieuw de straat op. Door de Nationale Garde worden zij met traangas teruggedreven naar de universiteitscampus.

Jeffrey Miller, getroffen door een kogel in zijn mond, ligt dodelijk gewond op straat. Medestudente Mary Ann Vecchio schreeuwt het uit. Foto van de student journalistiek John Filo. (GettyImages)

4 mei, de fatale dag: rond het middaguur jaagt de Garde een demonstratie uiteen. Terwijl de ongewapende studenten alle kanten op vluchten, achtervolgt een groep van ruim zeventig gardeleden een deel van hen. Om 12.24 uur richt een sergeant zijn pistool en schiet. Achteraf zal blijken dat 29 soldaten zijn voorbeeld volgen en gedurende dertien seconden 67 salvo’s afvuren. Er vallen vier doden en negen gewonden, onder hen enkele passanten en toeschouwers.

Joe Cullum, met baard, buigt zich over medestudent John Clearly die getroffen is door kogels van de Ohio National Guard. Foto van Howard Ruffner voor Lige Magazine. (GettyImages)

De volgende dag is Kent wereldnieuws. In de VS zelf gaan zo’n vier miljoen studenten in staking. Op 9 mei vindt in Washington een massale demonstratie plaats. De situatie is zo dreigend dat president Nixon voor zijn veiligheid naar het presidentiële buitenverblijf Camp David wordt overgebracht. Een Gallup-enquête wijst echter uit dat de meerderheid van de Amerikanen nog steeds achter hem staat; 58% legt de schuld van het bloedbad bij de studenten, 11% bij de Garde; de rest weet het niet. Uiteraard komt er een onderzoek. Niemand van de Garde wordt veroordeeld, omdat zij handelden uit zelfverdediging.
Ben Speet

Openingsbeeld: Nadat de National Guard het vuur opende op een duizendtal studenten, vielen vier dodelijke slachtoffers. Een bloedende student op de grond, een ander wordt op een brancard naar een ambulance afgevoerd. (Bettmann/GettyImages)

Lees nog veel meer boeiende historische verhalen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder