Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Museaal beademingsapparaat

04 mei 2020 Siebrand Krul

Temidden van de bijna-paniek over een dreigend gebrek aan intensive care-bedden en beademingsapparatuur, half april, kwam een verrassend nieuws van de Technische Universiteit Delft. Daar construeerden studenten een beademingsapparaat op basis van een museale voorloper uit de jaren zestig uit Museum Boerhave. Het bijzondere is het zuiver mechanische, dus zonder enige elektronica, en dus niet afhankelijk van Chinese onderdelen.

Het zestig jaar oude collectiestuk hebben de studenten weer aan de praat gekregen en onderdeel voor onderdeel uit elkaar gehaald om op ideeën te komen. Het apparaat bleek zo ingenieus in elkaar te zitten, dat ze het als basis voor hun plannen hebben gebruikt. Hiermee werden wel museale regels geschonden, want objecten in de collectie mogen normaliter niet worden aangezet of uit elkaar worden gehaald. Voor dit doel maakte het museum een uitzondering.
‘Het is fantastisch dat deze nieuwe generatie uitvinders geïnspireerd is door oplossingen uit het verleden. Dit bewijst dat onze museale collectie van onschatbare waarde is voor het dagelijks leven. Bovendien sluit het naadloos aan bij wat we zijn: een platform voor de toekomst.’, aldus Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave.

Beademingsapparaat uit de jaren 1960 uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave.

Project Inspiration

Het studententeam heeft een toepasselijke naam gekozen: Project Inspiration. Hun belangrijkste focus was om een beademingsapparaat te maken op basis van goede beschikbaarheid van onderdelen. Dit apparaat is dus door iedereen eenvoudig te bouwen én te repareren, ook in minder ontwikkelde landen. Project Inspiration wordt al benaderd door diverse landen, zoals Guatemala, waar grote vraag is naar dergelijke praktische oplossingen. De studenten lopen momenteel de technische specificaties op beschikbaarheid van onderdelen in die landen na.
‘In het originele apparaat is de luchtbevochtiger gemaakt van een snelkookpan, de versnellingsbak van een fietsnaaf. Het lijkt onlogisch om deze onderdelen in een medisch apparaat te zetten, maar het is bij nader inzien super slim. Deze onderdelen zijn zeer betrouwbaar en ruimschoots voorradig.’, aldus Gerwin Smit, assistent-professor aan de TU Delft die Project Inspiration leidt.

Model beademingsapparaat studenten Technische Universiteit Delft.

De drukcurves die het apparaat oplevert en het bijbehorende monitoringsystem luisteren zeer nauw om te kunnen voldoen aan de medische ondersteuning. Hulp van andere studierichtingen werd ingeroepen om de curves te optimaliseren. De fietsnaaf werd voor dat doel vervangen door een instelbare motorregeling. Daarnaast gaven intensivisten en militaire artsen regelmatig input om het apparaat in de medische praktijk goed te laten functioneren. Het prototype dat nu ontwikkeld is, is aangemeld voor medische certificering. Een volgende stap van het team is het werven van fondsen en van bedrijven die het apparaat gaan produceren.

Nieuw model beademingsapparaat van de studenten van de Technische Universiteit Delft.

Tentoonstelling ‘Besmet!’

Wonderlijk wrang is dat koning Willem Alexander op woensdag 15 april de tentoonstelling ‘Besmet!’ in Rijksmuseum Boerhaave zou openen; een tentoonstelling over de uitbraak van besmettelijke ziekten door de eeuwen heen. De medische collectie van Rijksmuseum Boerhaave omvat vijf eeuwen geneeskundige geschiedenis. Het museum benut de tijdelijke sluiting om de tentoonstelling en de collectie aan te vullen met verhalen en objecten die deze huidige coronaperiode weerspiegelen. Het verhaal van de studenten van Project Inspiration en hun slimme oplossing gaat ook onderdeel uitmaken van de nieuwe tentoonstelling ‘Besmet!’.

Openingsbeeld: Beademingsapparaat uit de jaren 1960 uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder