Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mauritshuis at Home

04 mei 2020 Siebrand Krul

Zoals veel musea doet het Haagse Mauritshuis alle moeite om met online-presentaties het publiek te binden. Op de website en op de app is de kunst te bekijken, te beluisteren en te bewonderen. Met de gratis app 'Second Canvas Mauritshuis-app' kunnen kunstwerken tot op 'de kwaststreek' worden bekeken op Gigapixel-formaat. Met de infraroodfunctie kun je zelfs ónder de verflaag duiken.

Elke maandag zoomt conservator Lea van der Vinde in op één van de paarden-meesterwerken van de tentoonstelling George Stubbs, De man, het paard, de obsessie. Elke dinsdag lanceert het Mauritshuis een challenge op Facebook (#mauritshuisathome): zo is er de challenge ‘Social distancing in de kunst’, ‘Spelen met eten’ en ‘Tussen kunst en quarantaine’. Wie aan de challenge meedoet maakt kans op de beroemde Meisje met de Parel-badeend.
Elke woensdag kunnen online bezoekers genieten van A painting a day waarin één schilderij uit de collectie wordt uitgelicht. Deze video’s verschijnen zowel op de site als op de social media kanalen. De volgers op Instagram en Facebook bepalen de dag ervoor, dinsdag, door middel van polls welk werk er wordt uitgelicht.

Het meisje met de parels, van Johannes Vermeer. Onlangs is het doek grondig onderzocht en kwamen tal van oorspronkelijke details boven water, zoals het feit dat het beroemde meisje wel degelijk wimpers had.

Elke donderdag is er een workshop: in ieder geval komt er een fotografie-cursus en een basiscursus tekenen en schilderen (begint binnenkort, check de website).
Elke vrijdag vertelt Geert-Jan Borgstein, medewerker Publieksbegeleiding, een werk uit de vaste collectie van het museum. Welk werk hij behandelt bepaalt het publiek eveneens de dag van te voren via Instagram stories.
Elke zondag is er ook weer een Painting a day maar nu door het Mauritshuis zelf gekozen.
Museum bezoeken op de bank (of in de tuin)

Het Mauritshuis, officieel het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, bezoeken is ook mogelijk met behulp van een 3-D tour. Er is zelfs een museum te bezoeken dat hoogstwaarschijnlijk nooit zijn deuren zal openen: in nauwe samenwerking met Google Arts & Culture en zeventien culturele partners in Europa en de VS creërde het Mauritshuis het eerste virtuele museum in Augmented Reality met álle 36 schilderijen van Johannes Vermeer: het virtuele Vermeer-museum.
https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/

Openingsbeeld: Johannes Vermeer, Gezicht op Delft.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder