Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wet van Dreher

08 april 2020 Siebrand Krul

Waarom kwamen er zo weinig nazi-oorlogsmisdadigers voor een Duitse rechtbank? De verklaring ligt in een onopvallende wet uit 1968. De perfide gevolgen daarvan werden voor het brede publiek verduidelijkt in de roman van Ferdinand von Schirach Der Fall Collini (2011), gebaseerd op een fictief voorbeeld, nu spannend verfilmd door de Duitse regisseur Marco Kreuzpainter.

De zogenoemde Dreher-wet die in mei 1968 door de Bundestag werd aangenomen – zonder dat iemand toen de ware draagwijdte besefte – zorgde ervoor dat oorlogsmisdadigers niet meer ter verantwoording konden worden geroepen. Wehrmacht-soldaten en SS’ers die vergeldingsacties en moordpartijen onder de burgerbevolking hadden uitgevoerd, waren als ‘medeplichtigen’ geclassificeerd en konden daardoor niet van moord maar ‘slechts’ van doodslag worden beschuldigd. Volgens de nieuwe Duitse jurisprudentie was doodslag evenwel, in tegenstelling tot moord, na twintig jaar verjaard en waren de oorlogsfeiten daardoor vanaf 1960 niet langer vervolgbaar.

Vele lopende processen vielen als gevolg daarvan stil. Een van de initiatiefnemers van de wet was Eduard Dreher (1907-1996), toen een invloedrijk lid van het ministerie van Justitie van de Bondsrepubliek. Tijdens de oorlog was Dreher nazi-aanklager bij het Sondergericht in Innsbruck en als dusdanig verantwoordelijk voor vele doodvonnissen. Historici gaan er nu van uit dat Dreher de wet introduceerde om ideologische redenen én om zichzelf veilig te stellen. Onder bondskanselier Adenauer waren de oude demonen nog niet bezworen.
André Capiteyn

Lees nog veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder