Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Met de beste bedoelingen

08 april 2020 Siebrand Krul

In 1933 gaan dokter Janus Oomen, zijn vrouw Stans Küller en hun gezin aan boord van een schip vol missionarissen en missiezusters met bestemming Nederlands-Indië om daar als arts en als voorbeeldige katholieke moeder en huisvrouw hun diensten aan te bieden aan het missiewerk van de daar werkzame paters en religieuzen. Het wordt een drama.

Idealisten zijn het, die er rotsvast van zijn overtuigd dat zij als geëmancipeerde katholieken in ‘Ons Indië’ het ware geloof moeten verspreiden onder de inheemse bevolking en hen met hun kennis moeten helpen in hun strijd tegen tropische ziekten en verkeerde voeding. In 1958 volgt hun oudste zoon Dries tot hun intense vreugde hun voorbeeld. Met zijn vrouw vertrekt hij als tropenarts eerst naar Tanzania en daarna naar Ethiopië. Tien jaar later keren zij terug samen met hun dochtertje, Mar Oomen.

Janus Oomen. Uit het boek.

Dan gaat alles vreselijk mis. Dries raakt in een zware depressie, krijgt ruzie met zijn ouders, ziet zijn vrouw vertrekken en verliest alles wat hij heeft opgebouwd. Gepraat wordt er echter niet, reden voor zijn dochter zelf op zoek te gaan naar antwoorden op de vele vragen die zij heeft. Dank zij het zorgvuldig door haar grootvader en vader bijgehouden familiearchief komt zij heel ver, maar op de meest indringende vragen kan zij niet echt de vinger leggen. Aangrijpend en meelevend beschrijft zij hoe haar grootouders met de beste bedoelingen de wereld introkken om iets groots te verrichten en ‘de katholieke zaak’ te dienen; hoe haar ouders hetzelfde wilden doen, maar zowel in Afrika als in Nederland geconfronteerd werden met een veranderende tijdgeest.

Want ook dit verhaal vertelt Oomen; hoe de wereld na de oorlog dekoloniseerde en hoe ook Nederland last kreeg van zijn koloniaal verleden. De vroeger zo bejubelde en geprezen missionarissen en zendelingen kregen nu het stempel van zich superieur voelende, imperialistische cultuurdrammers die hun westerse waarden en normen wilden opleggen aan in hun ogen ‘onbeschaafde inboorlingen’. Zij moesten het veld ruimen en hun plaats afstaan aan ontwikkelingswerkers. Het moet vader en zoon Oomen diep geraakt hebben.
Ben Speet

Mar Oomen, Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke verbeteraars
Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen 2019. 302 blz., € 22,90 ISBN 978 90 450 3274 0

Lees nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder