Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kolonisten als politiek gereedschap

08 april 2020 Siebrand Krul

Vanaf april 1820, nu precies 200 jaar geleden, vestigden zich zo’n 4.000 Britse kolonisten in de tegenwoordige Oost-Kaap, Zuid-Afrika. Ze moesten verlichting brengen in de schrikbarende werkloosheid, en dus armoede, in het Engeland na de verwoestende Napoleontische oorlogen. Tweede reden was het opbouwen van een Brits bruggenhoofd.

De Britse regering verwees zo’n zestig groepen kolonisten naar Zuid-Afrika om daar de Afrikaans (Nederlands) sprekende gemeenschap te ontwrichten en te verengelsen. Ze moesten een buffer vormen tegen de Xhosa, waarmee de Britten voortdurend oorlog voerden.
Geheel in de vroeg 19de-eeuwse traditie om armen te ‘verheffen’ door ze de handen aan de ploeg te laten slaan, kregen de kolonisten boerderijen toegewezen, die op enorme mislukkingen uitdraaiden. Het klimaat was onbarmhartig ongeschikt, de gronden waren onvruchtbaar, de kolonisten hadden geen agrarische kennis van zaken. Daardoor verkasten ze al gauw naar steden als Port Elizabeth, Oos-Londen en Grahamstad om zich op handel te richten. Sommige kolonisten trokken verder naar het noorden, waar ze hun vuurwapens ruilden voor land van de Zoeloekoning Shaka. In 1974 werd er in Grahamstad een monument voor de kolonisten opgericht.

Openingsbeeld: Kolonisten steken een rivier over. Schilderij van Thomas Baines.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder